sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER 

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD’nin Latin Amerika’daki politikalarından etkilenen Venezuela’da temel tüketim maddeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında sıkıntı baş göstermiş durumda.

Enflasyonun yüzde 60’ı geçtiği ülkede, halk temel gıda maddelerini bulmakta dahi zorluk çekiyor. Şeker, kuru gıda, et ve ilaç gibi temel tüketim maddeleri için uzun kuyruklar bekleyen Venezuelalılar bu kez bambaşka bir sorunla karşı karşıya kaldı. Gıda ürünlerinin dahi kara borsaya düştüğü ülkede, bir paket kondomun fiyatını 755 dolara (yaklaşık 1900 TL) kadar çıktı.



"SEKS YAPMAK İÇİN SIRADA BEKLİYORUZ"

Temin etmenin oldukça zor olduğu prezervatifleri, halkın satın alması ise neredeyse imkansız.

Bloomberg'e konuşan reklam direktörü Jonatan Montilla, "Seks yapmak için bile ülkede sıra beklemek zorundasınız" diyor.

Ülkede ayrıca, bebek bezi ve deodorant gibi ürünleri bulmak ve satın almak da oldukça zor.



KÜRTAJ YAPTIMAK YASAK, HIV ÇOK YAYGIN

Prezervatife ulaşımın zor olması türlü sorunları da beraberinde getiriyor. Kürtaj yaptırmanın yasak olduğu Venezuela, ergenlik çağında hamileliğin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Güney Amerika'da, en yüksek HIV enfensiyonu görülen ülkelerden biri de Venezuela.

Geçtiğimiz haftalarda Başkent Caracas’ta toplanan binlerce kişi hayat pahalılığından Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu sorumlu tuttu.



MUHALEFET VE İKTİSATÇILAR MADURO'YU SORUMLU TUTUYOR

Uzayıp giden kuyruklar uluslararası basının ilgisini çekerken, liberal iktisatçılar Maduro’nun ekonomi politikalarını sorumlu tutuyor. Maduro hükümeti ise sorunun istifçilerden kaynaklandığı kanısında.



Kıtlığın baş gösterdiği Venezuela’da, ülkedeki insan hakları grupları ve muhalefet hükümetin düzenlemelerine tepki gösteriyor. Ana muhalefet partisi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun Venezuelalıların derinleşen ekonomik krizi protesto etmesini önlemek istediğini söyleyerek düzenlemeyi BM'ye götüreceklerini açıkladı.



Venezuela ekonomisi son yılların en sorunlu dönemini yaşarken, petrol fiyatlarındaki düşüşün ve ABD’nin istikrarsızlaştırma politikalarının etkisi Venezuela ekonomisini zorluyor.



VENEZUELA EKONOMİSİ YÜZDE 7 KÜÇÜLECEK

Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptığı açıklamalarda Venezuela ekonomisinin petrol fiyatlarındaki düşüşten ötürü 2015 yılında yüzde 7 küçüleceği kanısında. Geçtiğimiz yıl içinde de Venezuela ekonomisi yüzde 2 civarında küçülme yaşadı.