Ali GÜLEN/SÖZCÜ

Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırında göçmenleri durduruyor. Orada Schengen kontrolleri tekrar başlayacak ve vizesiz olanların, iltacı hakkı alıp alamayacağı incelenecek. Bu hakkı olmayanlar, önce ilk ayak bastığı AB ülkesine, oradan da Türkiye’ye gönderilecek.

Almanya'nın sınır kontrolü yapacağı bölgeler

*Kırmızı kesintisiz çizgili: Avusturya- Almanya sınırı, polisle kontrol edilecek.
*Kesik kırmızı çizgili: Avusturya Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırları ise videoyla ve gezici ekiplerle gözetlenecek.


Almanya ilk başlarda büyük tepki gösterdiği Macaristan’la neredeyse aynı noktaya geldi. Alınan yeni karara göre Almanya, göçmenlere sınırda kontrol yapılacak ve sadece "ülkeye girebilme ve iltica hakkı alabilme durumda olanlara“ izin verilecek.

Bu karar, Schengen vizesiyle Avrupa’ya gidenleri kapsamıyor. Karar AB’ye bildirildi. Almanya’da iltica hakkı olmayanlar ise ilk ayak bastıkları AB üyesi ülkeye geri gönderilecek. Oradan da, bu kişilerin hemen tümü Türkiye’den geldiği ve Türkiye de, Geri Kabul Anlaşması’nı imzaladığı için yeniden Türkiye’ye gönderilmesi söz konusu olacak.

Prof. Saskia Sassen: Yeni göçmen krizi yepyeni bir sürecin başlangıcı

Prof. Saskia Sassen: Yeni göçmen krizi yepyeni bir sürecin başlangıcı


DOĞU SINIRINA KONTROL

Dün akşam (Pazar) saat 17.30’dan itibaren Avusturya sınırı ile Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırında yeniden pasaport kontrollerine başlanacağı açıklandı. Alman İçişleri Bakanlığı, göçmenlerin sınırsız bir şekilde Almanya’ya akın etmesinin önlenmesi amacıyla, o bölgede Schengen uygulamasının, kontrollere başlama şekline dönüştürüldüğünü açıkladı.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, kontrollerin ana merkezinin Avusturya sınırı olduğunu açıklarken, bu göçmen alımının tamamen durması anlamına gelmediğini duyurdu.

Macar Başbakanı'ndan göçmenlerle ilgili olay yaratacak sözler

Macar Başbakanı'ndan göçmenlerle ilgili olay yaratacak sözler


GELECEK TRENLER DURDURULDU

Bu amaçla Alman Sınır Polisi, tüm gereken ekipleri Avusturya sınırına gönderdi. Avusturya’dan Almanya’ya Pazartesi sabahı gelecek olan 06.00 treninin seferi de durduruldu. Avusturya’dan Almanya’ya, önlemler alınana kadar ve en az 12 saat süreyle tren seferi yapılmayacak.

Bu kararın, yoğun göçmen akınından kaynaklanan güvenlik riskini en aza indirmek amacıyla alındığı özellikle vurgulandı. Hükümetin büyük ortağı olan Merkel’in partisi CDU’dan yapılan açıklamada ise kararın saygıyla karşılandığı bildirildi ve sınır kontrollerinin dışında, göçmenlerin ileride iltica başvurularını yenilemelerinin engellenmesinin planlandığı açıklandı.

Norveçli milyarder Stordalen’den mültecilere ücretsiz otel

Norveçli milyarder Stordalen’den mültecilere ücretsiz otel


BU ALINANLAR İSTİSNAYMIŞ

Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer de, şu ana kadarki göçmen politikasının istisnai bir durum olduğunu ve artık kargaşanın kalkmasına karar verildiğini söyledi.

Yeni kararın ardından yüzlerce sınır polisi Almanya- Avusturya sınırına gderildi. Ayrıca mobil kontrollerle, sınırda kameralı kontroller başlatıldı. Aynı şekilde, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile olan sınır geçişlerinde de kontrollere başlandı.

Sınır kontrollerinin tekrar başlaması ve Schengen’in bu yönüyle askıya alınması konuunda Avrupa Birliği’ne bilgi verildiği açıklandı.

Kadın kameraman mülteciye tekme attı

Kadın kameraman mülteciye tekme attı


İLK AYAK BASTIĞI ÜLKE, SONRA DA TÜRKİYE

Şu ana kadar kontrolsüz olan sınırlardan gelen göçmenlerle ilgili kayıtların olmamasının dışında, özellikle son günlerde büyük akınlar yaşandığı ve sadece haftasonunda Avusturya’dan 16 bin göçmenin geldiği bildirildi. Bundan sonra, göçmenlerin gelişi engellenmeyecek ancak sınırlarlarda kontrol noktaları oluşturulup oralara yerleştirilecekler. AB yasaları gereği bu göçmenler arasında Almanya’ya iltica hakkı olanlara bu hak tanınacak. Olmayanlar ise, geldiği Avrupa Birliği ülkesine geri gönderilecek. Bu AB üyesi ülke de ilk ayak bastığı ülke olacak. Oradan da, bu kişiler, yasa dışı göçmenleri Geri Kabul Anlaşması gereği Türkiye’ye gönderilebilecek. Bilindiği gibi, Türkiye 2013 Aralık ayında bu anlaşmayı imzalamıştı.

Almanya'dan Schengen kararı

Almanya'dan Schengen kararı