Foto: Shutterstock


Mimar ve bilim insanlarından oluşan çok uluslu bir ekip, Mısır'daki Giza piramitlerinde iki hafta önce termal kameralarla  yaptıkları incelemeler sırasında tuhaf ısı farklılıkları tespit ettiler.


ÜÇ TAŞIN SICAKLIĞI DAHA YÜKSEK


Isıya duyarlı kameralar, Büyük Piramit ya da daha çok bilinen adıyla Keops'un zemininde yanyana üç taşın sıcaklığının çevrelerinden daha yüksek olduğunu belirledi.
Mısırlı yetkililer bunun muhtemel sebepleri arasında piramidin içindeki boşluklar, hava akımları ya da farklı yapı malzemesi kullanılması olabileceğini söylüyorlar.


BİR ÇOK VARSAYIM VAR


Mısır tarihi eserler bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "uzmanlar tüm piramitlerin ısınma ve ısı kaybetme süreçleri sırasında bir dizi normal olmayan ısı farklılığı gözlemledi" denildi. Açıklamada bu normal olmayan ısı farklılıklarını açıklayabilecek bir çok varsayım olduğu da kaydedildi. Yetkililer, özellikle dikkat çekici bir ısı farklılığının Keops piramidinin doğu tarafında, zeminde farkedildiğini söylüyorlar.



Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh el Damati gazetecilere, Keops piramidindeki ısıları henüz açıklanamayan bir sebeple, çevrelerinden daha yüksek olan üç taşı gösterirken, "Birinci sıradaki taşların hepsi birbirinin aynısı. Fakat bu noktaya geldiğimizde yapıda da bir farklılık görülüyor" açıklamasını yaptı. Verilen bilgiye göre Keopa piramitinin üst yarısında da bazı ısı farklılıkları  bulunuyor.



Giza piramitleri firavunlar Keops, Kefren ve Mikerinos için milattan önce 2613 ile 2494 arasında, yani Dördüncü Hanedan döneminde inşa edildiler.

BBC