İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nde (AIPAC) konuşacak. İsrail lideri yarın ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmada İran ile nükleer uzlaşmaya varılmasının sakıncalarına dikkat çekecek.

BARACK OBAMA, NETANYAHU İLE GÖRÜŞMEYECEK

Başkan Barack Obama Netanyahu ile görüşmeyecek. İsrail'de iki hafta sonra genel seçimlere gidilecek. Netanyahu, Washington ziyareti öncesi yaptığı açıklamada ABD ziyaretini "geleceği belirleyecek tarihi bir misyon" olarak niteledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ve İran arasında yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.



P5+1 olarak adlandırılan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya, İran'la nükleer program müzakerelerini sürdürüyor

Müzakerelerde 1 Temmuz'a kadar nihai anlaşmaya varılması hedefleniyor. Netanyahu, varılacak anlaşmanın İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engelleyecemeyeceğinden kaygı duyuyor.

KERRY: İRAN İLE KÖTÜ ANLAŞMA İMZALANMAYACAK

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la yürütülen müzakereler konusunda açıklamada bulundu. Diplomasiye fırsat tanımak istediklerini vurgulayan Kerry, İran'la kötü bir anlaşma imzalanmayacağı konusunda güvence verdi.

ABD ile İsrail arasındaki güvenlik ortaklığının her zamankinden daha yakın olduğuna dikkat çeken John Kerry, ABD'nin geçen iki yıl içinde 75 farklı ortamda İsrail lehine yüzlerce kez girişimde bulunduğunu kaydetti.



NEW YORK'TA İSRAİL KARŞITI PROTESTO

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Yahudi lobi kuruluşu Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık konferansını protesto eden İsrail karşıtı bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri gözaltına alındı.


ABD'de Kongre üzerinde önemli nüfuza sahip AIPAC'ın yıllık konferansı başkent Washington'da başladı. Convention Center'da düzenlenen konferans, aralarında sivil toplum kuruluşu Codepink ile siyonizm karşıtı Yahudilerin de bulunduğu onlarca kişi tarafından protesto edildi.


Yüzlerine geçirdikleri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu maskeleri ile ellerine kanı anımsatan kırmızı boya süren gruptakiler, "Netanyahu savaş suçlusu", "İran'ı bombalamayın, diplomasiyi kullanın", "AIPAC, Amerikalı Yahudileri temsil etmiyor", "Özgür Filistin" yazılı dövizler taşıdı.



Sık sık İsrail ve Netanyahu aleyhine sloganlar atan gruptakilerin bazıları, konferansın yapıldığı binaya da girişi engellemek istedi. "Özgür Filistin" sloganı atarak binanın girişine oturan Ariel Gold, Dooler Campbell, Sierra Ramirez, Beth Harris ve Karima Williams adlı protestocular polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra polis merkezine götürüldü.



İsrail Başbakanı Netanyahu da Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın, İran konusunda 3 Mart'ta Kongre'ye hitap etmesi davetine icabetle geleceği Washington'da bugün konferansta bir konuşma yapacak.