Kudüs'te düzenlenen 37. Dünya Siyonist Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hitler'in Yahudileri sadece sürme niyetinde olduğunu, onu soykırım yapmaya ikna eden kişininse zamanın Filistinli müftüsü Hacı Emin Hüseyni olduğunu iddia etti.

Netanyahu Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni'nin 1941'de Berlin'e giderek Hitler'e, "Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin'e) gelir" dediğini, Hitler de, "Peki ne yapayım onlara?" demesine karşılık Hüseyni'nin "Onları yak" cevabı verdiğini ileri sürdü.



İsrail lideri Netanyahu'nun Hitler'i suçlamak yerine Filistinli müftü nezdinde Filistinlileri suçlayan bu açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu. Paylaşılan iletiler arasında, Yahudi soykırımını araştıran ünlü tarihçilerin bu iddiaları reddeden açıklamaları yer aldı.

İsrailli yazar Linda Grant, Netanyahu'yu Hitler'i temize çıkarmakla ve sözleriyle zehir saçmakla suçladı.

Hareetz'de yer alan habere göre, Netanyahu 2013 yılında İsrail meclisi Knesset'te yaptığı bir konuşmada Filistinli müftü Hacı Emin Hüseyni'yi 'soykırımın mimarı' olarak tanımlamıştı.



Tarihçiler Hacı Emin Hüseyni'yi, Hitler üzerinde etkili olan kişilerden biri olarak tanımlıyor ancak Hitler'in kitlesel katliamında büyük etkisi olduğu konusunda hala somut deliller bulunmuyor. Filistinli müftü Hacı Emin Hüseyni'nin 1974 yılında hayatını kaybettiği biliniyor.

Almanya'da Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları, Lehler ve diğer Slavların da aralarında olduğu milyonlarca kişiyi sistematik olarak katletmişti. II. Dünya Savaşı sırasında soykırıma kurban giden toplam Yahudi sayısının 6 milyon olduğu belirtiliyor. İsrail'de Holokost'un (Yahudi soykırımı) kurbanları için her yıl 27 Nisan'da anma törenleri yapılıyor.