Ülkede 17 Mart'ta yapılan genel seçimlerinin ardından Netanyahu'ya verilen hükümeti kurma görevinin bitimine saatler kala, yeni koalisyonun yapısı da netleşmeye başladı. Buna göre Netanyahu başkanlığında kurulması beklenen yeni sağ koalisyonun, 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset’te 61 sandalyeye sahip olması bekleniyor.

KOALİSYON SİYASİ ÇALKANTILARA AÇIK

İsrail’de hükümeti kurmak için gerekli olan milletvekili desteğinin 61 olması, yeni koalisyonun geleceği hakkında soru işaretlerini beraberinde getirdi. Netanyahu hükümetinin gerekli çoğunluğu tam sınırda yakalaması beklenirken, bu durum koalisyonun siyasi çalkantılara açık olacağı değerlendirmelerine sebep oldu.



"SORUNLU BİR HÜKÜMET KURULUYOR"

İsrail'de 1992 ve 1996 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Avraham Shochat, sınırda bir çoğunlukla kurulacak hükümetin "sorunlu" olacağını belirterek, "Toplam beş partiden oluşan 61 sandalyeli bir koalisyon olacağa benziyor. Böyle bir durumda herhangi bir parti istediği zaman hükümeti düşürebilir" açıklamasında bulundu.

YENİ HÜKÜMET YARIN AÇIKLANABİLİR

Öte yandan, Netanyahu ile yeni hükümette yer almak için resmen anlaştığını açıklayan partiler Kulanu (Hepimiz), Birleşik Tora Yahudiliği ve Şas oldu. Bu arada, Netanyahu liderliğindeki Likud partisinin, Yahudi Evi Partisi'ni de "koalisyon anlaşmasını süratle imzalamaya" çağırdığı belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman istifa etti

İsrail Dışişleri Bakanı Liberman istifa etti


İsrail Dışişleri Bakanı Aviegdor Liberman'ın İsrail Evimiz partisi ise yeni hükümette yer almayacak. Liberman, dün düzenlediği basın toplantısında görevinden istifa ettiğini ve kurulacak koalisyonda yer almayacağını duyurmuştu

İsrail basınında çıkan haberlere göre Netanyahu’nun, 61 sandalyeli yeni hükümeti yarın açıklaması bekleniyor. Yeni kurulacak hükümette yer alması beklenen partiler ise şunlar: Netanyahu liderliğindeki Likud ve Ekonomi Bakanı Naftali Benett liderliğndeki Yahudi Evi partisi, merkez sağ eğilimli Kulanu (Hepimiz) partisi ve dindar partiler olarak bilinen Birleşik Tora Yahudiliği ve Şas.

İsrail'de 'ırkçılık' protestosu

İsrail'de 'ırkçılık' protestosu