New York Times'a konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, Patriot kararını Türk tarafına bildirmek için, iki ülke arasında İncirlik Üssü'nün kullanımı konusunda anlaşmaya varılmasını beklediğini iletti.

KARARIN AÇIKLANMASI İÇİN BEKLENDİ

İddiaya göre Washington, 22 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasındaki telefon görüşmesinde İncirlik üslerinin IŞİD'e karşı operasyonlarda Amerikan uçaklarına açılması hususunda anlaşılmasının ardından Ankara'ya Patriotlarla ilgili kararın iletildiği öne sürüldü.

"YANLIŞ ANLAŞILABİLİRDİ"

"ABD, hassas müzakerelerin ardından Türkiye'deki Patriot füzelerini çekeceğini duyurdu" başlıklı haberde ABD eski Savunma Bakanı Yardımcısı Derek Chollet'nin şu yorumuna yer verildi: "Anlaşmadan önce yapılacak herhangi bir duyuru, ABD'nin Türkiye'ye olan taahhütlerini azalttığı gibi algılanabilecek yanlış bir sinyal gönderebilirdi."

"TÜRK YETKİLİLER SİNİRDEN MOSMOR OLDU"

Haberde Amerikalı yetkililerin, iki hafta önce ABD'nin Patriotları çekeceğini öğrenen Türk yetkililerin "sinirden mosmor olduğunu" aktardığı iddia edildi.

Habere göre, Türk muhataplarını bilgilendiren ABD'li yetkililer, İncirlik'e konuşlanan F-16 ve silahlı İHA'ların Patriot bataryalarından daha sıkı koruma garanti edeceğini savundu. Ancak gazete, İncirlik'ten yapılan operasyonların Suriye rejimine ait füze sistemlerini hedef alma yetkisi olmadığını hatırlattı.

'SEMBOLİK BİR JESTTİ'

Patriot savunma sistemlerinin, bir Türk savaş uçağının Suriye ordusu tarafından düşürülmesinin ardından Ankara'nın talebiyle Ocak 2013'te yerleştirildiğinin altını çizen New York Times'a göre, ABD Savunma Bakanlığı söz konusu füze bataryalarının konuşlandırılması fikrine baştan beri sıcak bakmadı ancak bunu sembolik bir jest olarak görüp kabul etti.


"Türkiye'de durum kontrolden çıkıyor"