ABD Başkanı Obama, Rusya lideri Vladimir Putin'e ülkede geçen Nisan'dan bu yana şiddetlenen savaşa barışçıl yollardan bir çözüm bulunması için müzakere fırsatını kaçırmaması çağrısında bulundu. Vladimir Putin, bugün Belarus'ta Fransa, Almanya ve Ukrayna liderleriyle bir araya gelecek. Ancak zirve öncesinde Ukrayna'nın doğusunda şiddetli çarpışmalar yaşanıyor.

ROKET SALDIRILARI SÜRÜYOR

Salı günü Kramatorsk'ta bir askeri karargah ve çevresindeki yerleşim alanına roket isabet etmesi sonucu dört asker ve sekiz sivil öldü. Hükümet yetkilileri, roketlerin isyancıların kontrolündeki bir bölgeden atıldını söyledi. Ancak ayrılıkçılar, saldırıda sorumlulukları olmadığını savundu.

SİVİL KAYIPLARI ARTIYOR

Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana 5.400 fazla kişi öldü ve son zamanlarda sivil kayıpları artmaya başladı. Ukrayna ve birçok Batılı ülke, Rusya'yı Ukrayna'ya asker göndermek ve ayrılıkçıları silahlandırmakla suçluyor. Rusya bu iddiaları reddediyor. Belarus'un başkenti Minsk'te yapılacak zirvede, liderlerin askerden arındırılmış bir bölge oluşturulmasının yanı sıra ateşkes sağlanması ve ağır silahların çekilmesine odaklanmaları bekleniyor.

'ATEŞKESTE UZLAŞILDI'

Rus kaynaklar, zirveden önce heyetler arasında yapılan görüşmelerde ateşkesin koşulları üzerinde uzlaşma sağlandığını söyledi. ABD Başkanı Obama, zirveden önce Putin'i telefonla arayarak Ukrayna'ya desteğini bildirdi. Obama birkaç gün önce diplomasinin sonuçsuz kalması durumunda Ukrayna'ya ölümcül savunma silahları gönderme ihtimalini dışlamamışTı. Bununla birlikte Rusya, Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesinin krizi daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulundu.