ABD Başkanı Barack Obama geçen hafta siyahların gittiği kilisede beyaz bir genç tarafından öldürülen papazın cenaze törenine katıldı. Obama törende ilahi okuyarak herkesi şaşırttı. Salondakiler şaşkınlığı üzerlerinden atar atmaz ABD Başkanına eşlik etti.




IRKÇILIK MÜCADELESİ

ABD Başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill Biden, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan kilise saldırısının düzenlendiği Güney Carolina'nın Charleston kentine giderek Papaz Clementa Pinckney'in cenazesine katıldı. Amerika'nın ırkçılıkla mücadelesiyle ilgili bir saatlik etkileyici bir konuşma yapan Obama, Papaz Pinckney için, "Ne iyi bir insandı. Biri öldüğünde sanırım umulacak en iyi şey bunun söylenmesidir. Tüm sözler ve ifadelerin ardından birine ne iyi adamdı demek..." dedi.



"KONFEDERASYON BAYRAĞI KALDIRILMALI"

Obama konuşmasında, "Saldırının Amerikalıları harekete geçirmesi gerekiyor ve ırkçılık ve silah kullanımı sorunları yokmuş gibi davranmamalıyız" mesajını verdi. Obama, "Eğer tekrar 'konforlu sessizliklerimize' geri dönersek, işte o zaman Papaz Pinckney'in savunduğu her şeye ihanet etmiş oluruz. Tören bittiğinde, TV kameraları yönlerini değiştirdiğinde normal işleyişe geri dönmek; toplumumuzu hala saran ön yargılar hakkındaki rahatsız edici gerçeklerden kaçınmak için çoğunlukla yaptığımız bu" diye konuştu. Obama törendeki konuşmasında Güney Carolina eyaletinde "ırk ayrımcılığı ve beyaz Amerikalıların egemenliğinin simgesi" olarak görülen Konfederasyon bayrağının kaldırılmasına da destek verdi.



SEMBOLİK İLAHİ OKUDU

Konuşmasını bitirdiği için kürsüyü terketmesi bekleniyordu ama Obama yaptığı sürprizle herkesi şaşırttı. ABD Başkanı Obama, Afrikalı Amerikalılar için sembolik anlamı olan "Amazing Grace" ilahisini okumaya başladı. Salondakiler şaşkındı. Ancak hemen şaşkınlığı üzerlerinden attılar ve Obama'ya eşlik ettiler.



ABD'nin 'eşcinsel evlilik yasaldır' kararı Beyaz Saray'ı renklendirdi

ABD'nin 'eşcinsel evlilik yasaldır' kararı Beyaz Saray'ı renklendirdi