Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), geçtiğimiz Temmuz ayında,
Plüton'un şimdiye kadar çekilen en yakın fotoğrafını yayınlamıştı. Şimdi ise, gezegene yaklaşık 10 kilometre mesafeden çekilen en yüksek çözünürlüklü görüntüler yayınlandı.



NASA'nın, New Horizons uzay aracı ile çekilen görüntülerle ilgili yapılan açıklamada, "Bu, alabileceğimiz en iyi görüntü. Bunlar aynı zamanda uzay aracının gönderebileceği en yüksek kalitede ve sıkıştırılmamış, genişletilmiş görüntüler" ifadeleri yer aldı. NASA ayrıca, görüntüler için "Plüton'un, insanlığın onlarca yıl göremeyeceği en iyi detayları" tanımlamasını yaptı.



Görüntülerde, Plüton yüzeyindeki kraterlerin iç duvarları ve çukur buzlu ovalar detaylı şekilde görülüyor. Plüton'un Temmuz ayında yayınlanan ilk görüntülerinde, gezegenin yüzeyinde bir kalp şekli olduğu gözlemlenmiş ve sadece dağ sıraları görülebilmişti.



Uzay aracı New Horizons, Güneş Sistemi'nde 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden yola çıkarak başladığı yolculuğu sırasında Dünya'ya 5 milyar kilometre uzaklıktan çektiği fotoğrafları NASA üssüne göndermeye devam ediyor.

2 bin 370 kilometre genişliğindeki Plüton’un fotoğrafları, uzayın keşfi için atılan büyük adımlardan biri olarak nitelendiriliyor.