Randevularına sık sık geç gitmesiyle tanınan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumartesi günü Azerbaycan başkenti Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşme öncesinde küçük çaplı bir protokol krizi yaşandığı iddia edildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş'tan açıklama geldi. Göktaş, iddiaları "hayal ürünü" olarak nitelendirdi.

"BEKLEMEK ZORUNDA KALAN ERDOĞAN'IN YÜZÜ ASIKTI"

Putin’in gittiği her yere girme izni bulunan ender gazetecilerden olan Kommersant muhabiri Andrey Kolesnikov, Rusya liderinin geçtiğimiz günlerde Papa Françesko’ya yaptığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da boş görüşme salonunda dakikalarca beklettiğini yazdı. Bakü’deki zirvede yaşandığı öne sürülen protokol krizini Kolesnikov şöyle aktardı:  “Liderler görüşmesi Erdoğan’ın kaldığı otelde yapılacaktı. Kararlaştırılan saatte Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu eşliğinde salona girdi. Ancak Rus heyetinde tek bir kişi bile yoktu.



Bu durum karşısında yüzü asılan Erdoğan boş salonda dolaştıktan sonra geri çıkacağı sırada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov durumu kurtarmak için apar topar salona girdi. Çavuşoğlu vasıtasıyla Erdoğan’a bir şeyler anlatmaya çalıştı. Ancak Erdoğan’ın yüzünde hiçbir tebessüm yoktu. Sonra Rusya heyetinden diğer yetkililer; Enerji Bakanı Novak, Rosatom Başkanı Kiriyenko ve Gazprom CEO’su Miller geldi. Ancak Putin’in hâlâ esamesi okunmuyordu. Aldığım bilgiye göre Rusya Devlet Başkanı daha kaldığı otelden bile çıkmamıştı. Tam olarak ne kadar sürdüğünü kestiremediğim gecikmeden sonra Putin kapıda belirdi. Putin’i beklemek zorunda kalan Erdoğan oldukça asık bir yüz ifadesiyle protokol çekimi için koltuğa oturdu.”

Erdoğan seçim sonrası Putin ile görüştü

Erdoğan seçim sonrası Putin ile görüştü

"İKİLİ ARASINDA HİÇBİR GERGİNLİK OLMADI"

Putin'in basın sözcüsü Dimitri Peskov, Rus liderin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesindeki aksaklığın farklı geleneklerden kaynaklandığını, iki lider arasında hiçbir gerginlik olmadığını söyledi. Peskov gazetecilere yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: "Putin ve Erdoğan arasında gerginlik olduğu haberlerine değinirsek, hiçbir gerginlik olmadı. Birincisi, hiçbir sessizlik olmadı. Sadece Erdoğan'ın toplantı öncelerinde basın önünde hiçbir zaman konuşmamasından kaynaklanan bir aksaklık oldu. Görüşme öncesinde basın önünde bir şeyler konuşmak onların adeti değil. Bu konuda farklı geleneklere sahibiz, bu yüzden ufak bir aksaklık oldu." Peskov bu durumun iki lider arasındaki gerginlikle veya başka bir sorun ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizdi.



CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YALANLAMA: İDDİALAR HAYAL ÜRÜNÜ

Kolesnikov'un ididasına Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş'tan da yazılı bir açıklama geldi. Haberi "hayal ürünü" olarak niteleyen Göktaş, şunları ifade etti: "Görüşmede gerginlik yaşanmadı. Görüşme, Cumhurbaşkanımızın kaldığı Four Seasons Oteli'nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanımızın ve heyetimizin, görüşmenin yapılacağı mekâna inmesinden 2-3 dakika sonra Lavrov'un da aralarında bulunduğu Rus heyeti geldi. Ayak üstü sohbet edildi. Sonra bizim heyet yan odaya geçti. Putin geldiğinde de salona geçilerek uzun ve verimli bir görüşme yapıldı. Yani Rus gazetesinin ortaya attığı iddianın aksine, ne gecikme yaşandı ne de gerilim oldu" dedi. Göktaş, iddiayı Putin'in sözcüsünün de net bir şekilde yalanladığını hatırlattı.



HERKESİ BEKLETİYOR

Randevularına gecikme alışkanlığı yıllardır basına yansıyan Putin geçen hafta da Vatikan'da Papa Françesko'yu bir saatten fazla beklemişti. Rus lider, Papa Françesko'yla 2013'te gerçekleştirdiği ilk görüşmeye de 50 dakika gecikmişti. Avrupalı liderleri 'düzenli' olarak bekleten Putin, 2012 yılında yolda motosikletçi arkadaşıyla karşılaşınca, Kırım'da doğal gaz görüşmeleri için bir araya geleceği dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i dört saat bekletmişti.

2003'te İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'i 14 dakika bekleten Putin, 2012'de ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Moskova'da yapacağı görüşmeye üç saat gecikmişti.

Putin, İtalya'da destek arayışında

Putin, İtalya'da destek arayışında

"BEKLETİYOR ÇÜNKÜ..."

Tüm bunların titizliğinden kaynaklandığını savunan Putin'e yakın bir kaynak geçmişte yaptığı açıklamada, "Önemli toplantılardan önce Putin, bilgi kaynaklarını yeniden kontrol eder, detaylara dalar ve bunun sonucunda programı sarkar" demişti.

"PALTOMU ZOR GİYERDİM"

Rus liderin eski eşi Ludmila Putina da evlenmeden önce Putin'in kendisini sürekli beklettiğini söylemişti. Vladimir Putin, bir keresinde anılarını anlatırken okula paltosunu bile giymeye vakit bulamadan hep aceleyle gittiğini ifade etmişti. Birçok insana göre geç kalmak Putin'in 'alameti farikası' ve değişmesi çok zor.

‘Soykırım’ krizinden sonraki ilk temas

‘Soykırım’ krizinden sonraki ilk temas