Amerikan Time dergisi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği “Yılın Kişisi” anketinde finale kalan son 8 kişiyi açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Yılın Kişisi” anketinde son sekize kalanlar arasında bulunuyor. Diğer 8 kişi arasında en dikkat çekici isimlerden birisi ise IŞİD elebaşısı Ebu Bekir El Bağdadi.

Foto:Reuters Yılın kişisi yarışmasında son 8'e kalan isimler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor.


Time dergisinin açıkladığı “Yılın Kişisi” adayları arasında bulunan siyasi liderler olarak Rusya lideri Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bulunuyor. ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık adayı yarışına katılan Donald Trump da ankete son 8’e kalanlar arasında.

Diğer isimler ise siyasetin daha dışından olan kişiler olarak dikkat çekiyor.

Bunlar arasında en öne çıkan ve dikkat çeken isim, terör örgütü IŞİD’in ele başısı El Bağdadi. Time, Bağdadi hakkında verdiği kısa bilgide takipçilerini hem Irak ve Suriye’de ilan ettiği “sözde halifelikte” savaştırdığını hem de Tunus ve Fransa gibi ülkelerde saldırılar düzenlettirdiğini belirtiyor.

Ankette finale kalan bir diğer ilginç isim ise geçirdiği operasyonla cinsiyet değiştirerek gündeme oturan ABD'li eski milli atlet Bruce Jenner. Aynı zamanda Amerika’nın popüler isimlerinden Kim Kardashian’ın üvey babası olan Jenner, daha önce de Glamour dergisinin oluşturduğu 'Yılın Kadınları' listesine girmişti. Time, Jenner’ın cinsiyet eşitliği ve LGBT topluluklarını gündeme getirdiğine dikkat çekiyor.

Listede yer alan bir diğer isim ise Amerikalı girişimci Travis Kalanick. Kalanick, CEO’su olduğu Uber şirketinin değerini 70 milyar dolara taşıması başarısı göstermişti. Ayrıca paylaşım ekonomisinin dezavantajlarından dolayı eleştirilmişti.

Listede yer alan bir diğer “kişi” ise aslında tek bir kişiden oluşmuyor. Time’ın “Yılın Kişisi” anketinde finale kalanlar arasında ABD’de “Afrika kökenli Amerikalılara” karşı yapılan eşitsizliklere karşı gösteriler düzenleyen “Black Lives Matter” göstericileri de finale kalan isimler arasında.


2007’de yılın kişisi seçilen Putin yeniden finalde.


Bugünlerde Türkiye gündemini meşgul eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007 yılında Yılın Kişisi seçilmişti. Time dergisi, IŞİD’le mücadelede belirleyici bir rol oynadığını belirterek, Vladimir Putin’i ‘Yılın Kişisi’ anketinde yine sekiz kişilik final listesine aldı. Rus lider, Forbes dergisi tarafından da üç kez ‘dünyanın en etkili ismi’ seçilmişti.

Yılın Kişisi seçilen isim, Time dergisi tarafından 9 Aralık sabahı açıklanacak.