Geçtiğimiz günlerde The BMJ'de yayınlanan bir araştırmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yürürken sağ elini az sallayarak vücuduna yakın, sol elini ise yönlendirici olarak kullanması yıllar önce Sovyet istihbaratı KGB’deyken aldığı eğitimden kaynaklandığı iddia edilmişti. Ancak bugün Sputnik'te yayınlanan bir makalede, bu tip haberlerin “CIA izli Putin karalaması” olduğu iddia edildi.



Portekiz, İtalya ve Hollanda’dan bir grup bilim adamının araştırması bu hafta İngiliz tıp dergisi The BMJ’de yayınlanmıştı.

Bu araştırmada Hollanda’daki Radboud Üniversitesi araştırmacıları, Putin ve bazı üst düzey yetkililerin yürüyüş şeklini analiz etti.

Buna göre Putin’in yürürken sağ elini az sallayarak vücuduna yakın, sol elini ise yönlendirici olarak kullanması yıllar önce Sovyet istihbaratı KGB’deyken aldığı eğitimden kaynaklanıyor. Ajanlar, tabancalarını göğsün hemen altında taşırken, sağ elin silaha daha çabuk ulaşması amaçlanıyor.


'ZAMANLAMA MANİDAR'


Sputnik’in bugün yayınladığı Finian Cunningham imzalı yorumda bu araştırma eleştirildi. Haberleri “CIA izli Putin karalaması” olarak tanımlayan Cunningham, Sovyet gizli servisi KGB'nin işin içine çekilmesini ise “şeytanlaştırma” ve “karakter suikastı” kampanyasının bir parçası olarak niteledi.

Cunningham “haber olmayan haber” olarak nitelediği vahşi batı kovboyu yakıştırmalarının, Putin'in yılsonu basın toplantısının hemen öncesinde ortaya çıkmasının tesadüf olamayacağını belirtip, bunun da Batı medyasının “siyasi dalkavukluğuna” işaret ettiğini savundu.