Alman Tagesspiegel  gazetesinin yayınladığı analizde, "Sovyetler’in yaptığı gibi, Suriye’yle birlikte Türkiye’ye karşı Kürtleri destekleme politikasına dönülüyor. Davutoğlu’nun sıfır sorun politikası, sıfır komşuya döndü. Erdoğan’ın, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’yı yönetme hayali sona erdi" denildi.


Ali GÜLEN / FRANKFURT


TÜRKİYE’DE ŞİDDET TIRMANABİLİR


"Yakın Doğu'da savaş: Putin, Erdoğan’a zarar vermek için Kürtler’e yanaşıyor" başlıklı haberde, Rusya’nın Kürtler’in otonomi oluşturmasına sempati ile yaklaşmaya başladığını, bunun Türkiye’de yeni şiddet eylemleri doğurabileceği belirtildi.

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından bölgede hesapların ve dengelerin tümden değiştiği belirtilirken, Rusya’nın bağımsız Kürt bölgesini desteklemesinin Türkiye için büyük bir kabus olduğuna yer verildi. Türkiye’nin şimdiden Güneydoğu’da büyük bir operasyon başlattığına ve o bölgede kan döküldüğüne değinilen yazıda, Türk dış politikasının başarısızlığı da vurgulandı.

SIFIR SORUNDAN, SIFIR KOMŞUYA


Yazıda Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili olarak, "Şimdi başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun, 2009’da Dışişleri Bakanı’yken, komşularla sıfır sorun projesi, artık sıfır komşu - sorun olabilecek komşu kalmadı - oldu. Herkesle kavgalılar. Eski dostları İsrail ve Mısır'la bile. Yakın Doğu'da ve Kuzey Afrika’da etkinliğini tamamen yitirdi Türkiye" denildi.

Yazıda son Türkiye-Rusya krizi, ardından Türkiye’nin askerini Musul’dan çekmek zorunda kalmasına değinildikten sonra, özellikle Rusya’nın Irak’a da girme riskinin olmasının Türkiye’yi tedirgin ettiğine yer verildi. Türkiye ile Rusya’nın son dönemlerde önemli ilişki kurduklarına ancak bunun yıkılmakta olduğuna değinilen yazı şöyle devam etti:


SULTAN VE ÇAR: RUH İKİZİ


"Sadece ticari olarak değil, siyasi olarak da yakındılar. Bir çok gözlemci, Sultan Erdoğan ile Çar Putin’in ruh ikizi olduğunu savunuyordu. Yeni düşmanlık stratejisi için her ikisinin de karakterlerinin uygun olmadığı söylenemez. Yüzlerce yıllık Suriye politikası, iki ülke arasındaki rekabeti yeniden gün yüzüne çıkardı. Erdoğan, Esad’ın düşürülmesine kilitlendi. Çünkü Esad, onun Sünni eksen yaratma, Türkiye’nin liderliğinde Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’yı kontrol etme projesine aykırı düşüyordu. Rusya, eski ortağını korumaya başladı."

RUSYA DA SOVYETLER GİBİ PKK’YI DESTEKLİYOR


Yazıda Rusya’nın Suriye’de seçtiği hedeflerin Türkiye’nin tepkisini çektiği yazarken, Rusya’nın ayrıca Türkiye’den ithalatı durdurduğuna yer verildi ve Kürtler ile ilgili özel bir başlık açıldı.

Konuyla ilgili olarak gazete şu görüşlere yer verdi:

"Burada en dikkat çeken faktör, Suriye’nin kuzeyinde bir özyönetim kurmaya çalışan PYD. Türkiye’nin en büyük korkusu, böyle bir yapılanmanın Türkiye’deki Kürtler’i ve PKK’yı da benzer şekilde yönlendirecek olması. PYD, Türkiye için IŞİD gibi bir tehlike, üstelik IŞİD’e karşı zaferler kazanması ortalığı daha da karıştırmış durumda. Rusya artık, Suriye’nin geleceğinde Kürtler’in de masaya oturması seçeneğini konuşuyor. Rusya’nın PYD ve PKK’ya karşı böyle bir desteği hiç de yeni değil. 1980’li yıllarda Sovyetler Birliği ve Esad Rejimi, PKK’nın müttefikiydi. Moskova’nın kuzeydoğusunda PKK kendine yer bulmuştu ve Suriye’de eğitim görüyordu. Şimdi benzer yerler var mı bilinmez ama Rusya’nın PKK’yı desteklemesi giderek tırmanan Kürt alevine yeni bir boyut kazandıracak gibi görünüyor."