Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye tarafından Kasım ayında düşürülen Rusya'ya ait Su-24 tipi uçağın kara kutusunu canlı yayında açtı. Moskova saati ile 10.00’da (TSİ: 09.00) başlayan inceleme işlemini, Çin ve Hindistan’dan gelen uzmanlar da takip etti. Kara kutudan elde edilen ilk verilerin 21 Aralık'ta duyurulacağı açıklandı.



Televizyondan canlı yayınlanan Moskova'daki basın toplantısından önce açıklama yapan Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Sergey Dronov, Rusya'nın Rus Su-24 uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini doğrulayan tüm gerekli kanıtlara sahip olduğunu iddia etti.


İLK VERİLER 21 ARALIK'TA AÇIKLANACAK


Dronov şunları söyledi: "Şu anda Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediğini doğrulayan tüm kanıtlara sahibiz. Nitekim şu ana kadar Türkiye dahil hiçbir yabancı ülke bizim olay hakkında sunduğumuz kanıtları yalanlamış değil. Karakutudan çıkan sonuçları Rusya ve dünya kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşmaya devam edeceğiz."

Rus haber ajansı Ria Novosti Rusya Savunma Bakanlığı'nın düşürülen Su-24 uçağının kara kutusunun incelenmesinin ilk verilerini 21 Aralık tarihinde açıklayacağını duyurdu.


YALNIZCA ÜÇ ÜLKE UZMAN GÖNDERMEYİ KABUL ETTİ


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım'da düşen uçağın karakutusunun uluslararası uzmanlar gelmeden açılmaması için talimat vermişti.

Rus basını, karakutu kayıtlarının incelenmesi için 14 farklı ülkeden uzman davet edildiğini ama bu teklife sadece Çin, İngiltere ve ABD'nin olumlu yanıt verdiğini bildirdi.

Rus Su-24 uçağı, 24 Kasım'da Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından Suriye'de düşürülmüştü. Paraşütle atlayan pilotların biri sağ kurtarılırken biri ise bölgedeki gruplar tarafından öldürülmüştü.

Rusya yaşanan gelişmelere, Türkiye'ye karşı çeşitli ekonomik önlemler alarak karşılık verdi.