Foto: Reuters


Rusya parlamentosunun Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Rusya silahlı kuvvetlerini Suriye'de kullanma yetkisi verdiği haberlerinden saatler sonra, IŞİD'e ilk hava saldırısı gerçekleşti. Esad rejiminin bölgedeki en güçlü destekçilerinden olan Rusya, saldırıyı Suriye hava kuvvetleriyle birlikte gerçekleştirdiği söyleniyor.

Fransız ve ABD'li kaynaklar ise, Rusya'nın IŞİD'e yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiği açıklamalarına karşılık, Suriyeli muhaliflerin vurulmuş olabileceğini iddia etti.



ABD: RUSYA IŞİD'İ HEDEF ALMAMIŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR

Reuters'a konuşan ve ismini gizli tutan bir ABD'li yetkili, saldırının Humus kenti civarlarında gerçekleştiğini söyledi. Yetkili, Rusya'nın saldırıdan bir saat önce ABD'yi operasyon konusunda bilgilendirdiğini de belirtti. Ancak yetkili, Rusya'nın Suriye'de vuracağı hedefler konusunda kendilerini bilgilendirmediğini, ilk operasyonun IŞİD kontrolündeki bölgeleri hedef almamış gibi göründüğünü söyledi. Bu iddia, Rusya'nın Esad rejimi güçleriyle birlikte El Nusra hedeflerini vurmuş olabileceği iddialarını güçlendirdi.

FRANSIZ KAYNAKLAR: IŞİD DEĞİL SURİYELİ MUHALİFLER VURULDU

Fransız diplomatik kaynaklarından yapılan açıklamada, "Rusya, Suriye'deki hava saldırılarında IŞİD'i değil Suriyeli muhalifleri hedef almış gibi görünüyor" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonlarına başladıklarını doğruladı. Yapılan açıklamada, Rusya'nın Suriye hükümetiyle birlikte uluslararası hukuka uygun olarak IŞİD'e karşı operasyon düzenleyen tek ülke olduğu vurgulandı.



'KARA OPERASYONU YAPILMAYACAK'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Suriye'de teröristlerle başetmenin tek yolu önleyici hamlelerde bulunmaktır. Sıranın Rusya'ya gelmesini bekleyemeyiz" açıklamasını yaparak, Esad'a havadan destek verileceğini, kara operasyonu olmayacağını ifade etti.

EL NUSRA İDDİASI

Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Riyad Haddad, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın, IŞİD'in yanı sıra El Nusra hedeflerini de vurduğunu iddia etti.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili ise Rusya'nın bu ilk operasyonunda IŞİD kontrolündeki bölgeleri hedef almamış gibi göründüğünü söyledi.

ABD'DEN İLK TEPKİ

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Devlet Başkanı Putin’e Suriye’ye asker gönderme izni vermesinin ardından Washington adına ilk tepki ABD’nin Moskova Büyükelçiliği'nden geldi. Elçilikten yapılan açıklamada, “ABD’nin haberi var. Zaten Putin ile Obama görüştüklerinde IŞİD ile mücadelenin ortak çıkar olduğu hususunda anlaşmıştık.” ABD, Suriye'deki misyonlarının devam ettiğini bildirdi.



PUTİN-OBAMA GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN OPERASYON GERÇEKLEŞTİ

Putin'in bu adımı, Rus liderin ABD Başkanı Barack Obama'yla New York'ta BM Genel Kurulu'nda bir araya gelmesinin ve Suriye krizinin çözümünü ele almalarının hemen ardından gerçekleşti.

SURİYE: “BİZ TALEP ETTİK”

Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise, “Talebimiz üzerine Rus Hava Kuvvetleri unsurları Suriye’ye gönderildi” denildi. Kremlin, hava saldırılarının Suriye güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı savaşında destek olmak amacıyla yapıldığı belirtildi.



RUS PARLAMENTOSUNDAN ONAY

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, New York’ta BM Genel Kurul toplantıları ve ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı zirve sonrası döndüğü Moskova’da Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Toplantı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’ye asker göndermek için parlamentonun üst kanadından onay istedi. Putin’in yurtdışına asker gönderme talebine parlamentodan oybirliğiyle olumlu yanıt geldi.



Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye için parlamentodan onay aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye için parlamentodan onay aldı