Suriye Hükumeti Türkiye’nin Şah Fırat Operasyonu’nu “alenen saldırganlık” olarak tanımladı ve sonuçlarından Ankara’yı sorumlu tutacaklarını bildirdi.

Reuters’ın haberine göre açıklama, Suriye Devlet Televizyonu’ndan yapıldı. Açıklamada, Türkiye’nin Suriye Konsolosluğunu operasyonla ilgili olarak bilgilendirdiği ancak Suriye‘nin cevabı beklenmeden operasyonun başlatıldığı ifade edildi.

Bu arada Şah Fırat Operasyonu’na İran’dan da sert eleştiri geldi. İran, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı operasyonun hiçbir mazereti olamayacağını açıklayarak, “Komşuların Suriye’ye yaptığı askeri müdahaleler sorunu daha fazla karmaşıklaştıracak” dedi.

Öte yandan ‘Şah Fırat’ operasyonu yabancı ajanslar tarafından son dakika gelişmesi olarak duyruldu.



İşte dünya basınından Şah Fırat operasyonu yorumları...

ULUSLARARASI HABER AJANSLARI

Reuters: Türk Ordusu 39 tankın da dahil olduğu 100 askeri araçla Suriye’ye girerek başlattığı operasyonla Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerini tahliye etti. Operasyonu Başbakan Davutoğlu açıkladı.

AFP: Türk birlikleri IŞİD’in kontrolünde olan Suriye topraldarındaki Osmanlı türbesinde görev yapan askerlerini tahliye etti. 700 askerden oluşan Türk birlikleri cumartesi gecesi Suriye’ye girerek IŞID’in tehdidi altındaki askerlerini getirmek için operasyon yaptı.

AP: Türkiye gece yarısı Suriye’ye başlattığı operasyonla Osmanlı türbesini koruyan askerlerini tahliye etti. Başbakan Davutoğlu ise türbenin Suriye’de yeni bir yere nakledileceğini söyledi.



AMERİKAN BASINI

CNN: Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı.

New York Times: Türk Ordusu Suriye’ye başlattığı askeri operasyonla, bir süredir IŞİD'in kuşatması altında olan Süleyman Şah Türbesi’ni Türkiye’ye getirdi ve burayı koruyan askerlerini tahliye etti.

Washington Post: Türk ordusu anıt mezarı ve askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi. Türk ordusu törensel bir şekilde ay yıldızlı bayrağı diktikten sonra kuşatma altındaki askerleri ve mezarı tahliye etti.

Wall Street Journal: Gazete, Türk ordu sunun PYD kontrolündeki Kobani’den geçmesiyle ilgili olarak adı belirtilmeyen bir Türk yetkilinin “Kürtlerden izin istemedik. Sadece Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bilgi verdik. Onlar da Kürtleri bilgilendirdi” eklindeki açıklamasına yer verdi.



İNGİLİZ BASINI

BBC: Türkiye, Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye etmek için Suriye’ye girdi. Tankların da dahil olduğu büyük bir konvoy, Süleyman Şah’tan geri kalanları ve türbeyi koruyan askerleri geri getirdi.

The Times: İnternet sitesindeki haberinde “Türkiye, tarihi türbeyi I D’den kurtarmak için Suriye’yi işgal etti” başlığını kullandı.

Financial Times: Gazete, son birkaç ayda, Süleyman Şah’taki askerlerin kuşatma altında olduğunu ileri süren bir dizi haberin Türk yetkililer tarafından yalanlandığını anımsattı. Gazeteye konuşan Suriyeli bir aktivist operasyonun YPG’yle koordinasyon içinde yapıldığını ileri sürerek “Tersyüz olmu bir dünya ve kimse Suriye savaşında gerçekte kimle rin müttefik olduğunu bilmiyor” dedi.

The Guardian: Anıt mezarı koruyan askerler Türk ordusu tarafından kurtarıldı. Operasyon, aylardır IŞİD tarafından kuşatılmış anıt mezarda, mezarı korumak için bölgede bulunan yaklaşık 40 askeri kurtarmak için yapıldı.

Daily Telegraph: Türkiye askerlerin tahliyesi için Suriye'ye girdi. Tankların ve insansız hava araçlarının katıldığı operasyonda, Türk ordusu Suriye'de başlayan iç savaştan beri ilk defa Suriye'ye girdi.



ALMAN BASINI

Der Spiegel: Türk birlikleri dış topraklardaki askerlerini kurtardı. Anıt mezarda görevli 38 askerin güvenliği sağlanmaya çalışıldı. Operasyon bölgedeki yüksek tansiyon nedeniyle gerçekleştirildi.

Bild: Türk özel birlikleri askerlerini IŞİD'in elinden kurtardı. Askerler anıtı, IŞİD'in muhtemel saldırılarından kurtardı. IŞİD, anıt mezarı saygı duyulacak bir yer olarak görmeyi reddetmişti.

Frankfurter Allgemeine: Türkiye kutsal anıt mezarı IŞİD'den duyulan endişe nedeniyle tahliye etti. Türk komandalar tanklarla Kürtlerin hakimiyetindeki bölge olan Kobani'ye girdi. Gece düzenlenen operasyonda, Süleyman Şah'ın kalıntıları IŞİD'in elinden kurtarıldı.



FRANSIZ BASINI

France24: Türkiye, Süleyman Şah Türbesi’ni tahliye etmek için Suriye’ye girdi. Tankların da dahil olduğu büyük bir konvoy, Süleyman Şah’tan geri kalanları ve türbeyi koruyan askerleri geri getirdi.



İRAN BASINI

IRNA (İran resmi haber ajansı): Türk ordusu, Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi'nin kuşatılması gibi asılsız bir sebeple, Suriye topraklarını ihlal etti.



İSRAİL BASINI

Türkiye, Suriye topraklarına Osmanlı Türbesi’ni tahliye etmek için operasyon düzenledi. Osmanlı İmparatorluğu’nun atasını ülkesine geri getirmek için 700 kişilik özel birlik, IŞİD kontrolündeki bölgeye girdi.



KÜRT BASINI

Rudaw (Kürt internet sitesi): Türkiye, 750 askerle Karakozak Köyü’ndeki Süleyman Şah Türbesi ve korumalarını kurtarmak için operasyon düzenledi. Türkiye, Süleyman Şah’ın naaşını ülkesine götürdü.



DİĞER

El-Cezire: Türk ordusu Suriye'de kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Suriye içerisinde gcrçekleşen ilk kara operasyonunda, bir asker gerçekleşen kaza nedeniyle öldü.