Aralarında terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın da bulunduğu 13 cihatçı muhalif grup Suriye’nin en büyük şehri Halep’in Esad rejiminin denetimindeki batısına yönelik son üç yılın en şiddetli saldırısını başlattı.

Ülkenin resmi haber ajansı Sana, muhaliflerin püskürtüldüğünü ve 100'den fazla "teröristin" öldürüldüğünü bildirdi.

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Perşembe gecesi rejim güçlerinin kontrolündeki en az yedi bölgeye yüzlerce roket ile saldırı düzenlendiğini ve çatışmaların sabah erken saatlere dek sürdüğünü duyurdu.

Çatışmalarda ağır silahların kullanıldığı, Halep'in batısında bazı binalara giren muhaiflerin daha fazla ilerleyemedikleri bildiriliyor.

Suriye medyasında, Başbakanın Halep'e gidip askeri birlikleri denetlediği, yerel yönetime nakit maddi yardımda bulunduğu yönünde haberler yayımlandı.



'MUHALİFLERİN EN BÜYÜK SALDIRISI'

Beyrut'tan bildiren BBC muhabiri Jim Muir, El Kaide'nin kolu olan Nusra Cephesi dahil 13 İslamcı grubun bir araya gelerek, Halep'te eşgüdümlü bir şekilde rejim güçlerine karşı şu ana kadarki en büyük saldırıyı düzenlediklerini aktardı.

Muhalif İslamcı grupların Halep'te oluşturdukları ittifakın adı Ensar El-Şeria (Şeriatın Yardımcıları).

Ensar El-Şeria açıklamasında, operasyonun amaçlarını, "Halep'in fethi" ve "kentin şeriat kurallarına göre yönetilmesi" olarak açıkladı.



İKİYE BÖLÜNMÜŞ KENT

Halep, 2012'deki yoğun çatışmaların ardından ikiye bölünmüştü. Kentin batısı Suriye rejiminin, doğusu ise muhaliflerin kontrolünde.

Kentte 3 yıldır süren çatışmalar sonucu binlerce kişi öldü, Birleşmiş Milletler'in "Dünya Mirası" listesindeki Eski Şehir'in yüzde 60'tan çoğu yerle bir oldu.

Halep'in düşmesi halinde ise Suriye rejimi ağır bir darbe alacak.

BBC muhabiri Jim Muir ise son haftalarda, Suriye rejiminin kuzeydeki Halep ve güneydeki Dera'dan çekilerek, ülkenin kıyıdaki batı bölgelerini savunma odaklanmaya hazırlandığı yolunda haberler yayımlandığına dikkat çekiyor.



Geçtiğimiz aylarda yine Nusra Cephesi ve başka bir İslamcı grup olan Ahrar'uş Şam'ın başını çektiği Fetih Ordusu adlı grup, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kentini ele geçirmişti.

Farklı gruplar arasında benzer bir ittifak de Dera kentine yönelik saldırılar için sağlanmıştı.

"Güney Fırtınası" adlı bu ittifak grubuyla Suriye ordusu arasındaki çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Suriye, isyanın başladığı Mart 2011'den bu yana 230 binden fazla kişinin öldüğü, ülke nüfusunun yarısının (yaklaşık 11 buçuk milyon kişi) evlerini terk etmek zorunda kaldığı sanılıyor.

IŞİD Palmira'da heykelleri parçaladı

IŞİD Palmira'da heykelleri parçaladı