Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçakları ile helikopterlerin yönetim karşıtlarının denetiminde olan sivil yerleşim yerlerine "varil ve vakum bombasıyla" düzenlediği saldırılarda Halep'te 90, İdlib'te 20, başkent Şam'ın banliyölerinde 9, Haseke'de 8, Dera'da 4, Humus'ta 3 ve Deyru'z Zor'da 2 olmak üzere toplam 136 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. Hayatını kaybedenler arasında 14 çocuk ve 7 kadın olduğu aktarıldı.



PAZAR VE SİVİL YERLEŞİM YERLERİNE SALDIRI

Açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının Halep ve çevresinde pazar ve sivil yerleşim yerlerine yoğun bir şekilde saldırdığı kaydedildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) ise, rejim güçlerinin karadan operasyon yapamadığı alanlardan Halep'teki pazar ve yerleşim yerini savaş uçaklarıyla yerle bir ettiği, İdlib ve Cebel ez-Zaviye bölgesindeki alanlara da varil bombalarıyla saldırması sonucu halkın güvenli bölgelere kaçtığını dile getirdi.


BM'DEN SERT TEPKİ

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada, Halep'te pazar yerine Suriye Hükümeti'nin helikopterlerinden art arda yapılan varil bombalı saldırılar sert biçimde kınandı. Açıklamada, saldırının tüm uluslararası toplum tarafından en sert biçimde kınanması gerektiğini vurgulayan Mistura, "Halep'te çatışmaların durdurulması planı hayata geçirilemedi. Ancak plan hayata geçmese bile Suriye hava kuvvetlerinin kendi topraklarında sivil ayrımı gözetmeden saldırı düzenleyerek kendi vatandaşlarını vahşice öldürmesi kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Esad güçlerinden Halep'te varil bombalı saldırı

Esad güçlerinden Halep'te varil bombalı saldırı


Bu saldırıların verdiği zarara da değinen Mistura, "Varil bombalarının kullanımı durdurulmalı. Tüm deliller, Suriye'deki çatışmalarda en fazla sivil kaybın bu tür hedef ayrımı yapmayan hava saldırılarından kaynaklandığını gösteriyor"dedi.

İNGİLTERE DE KINADI

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Suriye'de rejimine ait güçlerin ülke genelinde düzenlediği son varil bombalı saldırıları kınayarak, "Esad'ın yaptığı son gaddar saldırıdan dolayı dehşete kapıldım" dedi. Bu saldırıların, Esad rejiminin, "çocuklar da dahil masum sivilleri yaralamak ve öldürmek için kullandığı korkunç ve fark gözetmeyen yönteminin şok edici kanıtı" olduğunu vurgulayan Hammond, "Esad'a karşı tutumumuz her zamanki kadar sert. Esedsiz bir Suriye'nin geleceğine yönelik siyasi geçiş için çağrılarımızı yapmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Suriyeliler dönmek istiyor

Suriyeliler dönmek istiyor