Birleşmiş Milletler’in desteklediği anlaşma sonucunda 126 muhalif, rejim güçlerinin elinde bulunan Lübnan sınırındaki Zebedani kasabasından yola çıkarak Beyrut Havalimanı’na götürüldü. Muhalifler buradan Türkiye’ye gelen bir uçağa binecek.



Eş zamanlı, Türkiye sınırına yakın iki kasabada bulunan olarak 338 kadar sivil ve yaralı muhalif Hatay’a getirilerek buradan da Lübnan’a gönderilecek.  Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirilecek 338 sivil, uçakla Lübnan’a gönderilecek.

[caption id="attachment_1021273" align="aligncenter" width="557"] Foto: Reuters[/caption]

İdlib kentine bağlı Fua Köyü’nde yaşayan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yanlıları muhaliflerin kuşatmasında, başkent Şam’ın kırsalındaki Zebedani Köyü’nde yaşayan muhalifler ise rejim askerlerinin kuşatması altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken İHH arabulucu oldu. Kuşatma altında olanların çoğunun yaralı olması nedeniyle İHH, İnsani Diploması Heyeti oluşturarak yaralıların takası için çalışma başlattı.

[caption id="attachment_1021274" align="aligncenter" width="557"] Foto: Reuters[/caption]

Yapılan girişimler olumlu sonuçlandı ve muhalifler 113’ü yaralı 338 Esad yanlısını, rejim ise 60’ı yaralı 126 muhalif yanlısını takas etmeye razı oldu. Fua Köyü’ndeki 338 kişi Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısında Bab-Al Hava Sınır Kapısı’nda İHH heyeti tarafından Lübnan’a gönderilmek üzere teslim alındı. O sırada Zebedani Köyü’ndeki muhalif yanlıları da Lübnan’a gönderildi.

[caption id="attachment_1021275" align="aligncenter" width="557"] Foto: Reuters[/caption]

Takas sırasında çekilen fotoğrafları gazetecilerle paylaşan İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, takası da değerlendirerek, "İdlib’e bağlı Fua’da bulunan ve çoğunluğunu Esad yanlılarının oluşturduğu 338 kişi İHH’nın insani diplomasi çalışmaları sonrasında, Şam kırsalındaki Zebedani’de bulunan yaralılarla birlikte eş zamanlı olarak saldırı altındaki bölgeden çıkarıldı. Fua’da bulunan 338 kişinden 107’si yaralı, 6’sı yatalak durumda, 125 kişi ise refakatçi olarak eşlik ediyor. Zebedani’den çıkarılacak 126 kişiden ise 60’ı yaralı 66’sı refakatçi olarak bulunuyor. Şam kırsalında bulunan yaralı ve refakatçiler, Lübnan üzerinden Türkiye’ye getirilirken, Fua’da bulunanlar ise Türkiye üzerinden THY’nin tahsis ettiği uçaklarla Lübnan’a gönderilecek." açıklamasını yaptı.

[caption id="attachment_1021276" align="aligncenter" width="557"] Foto: Reuters[/caption]

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye getirilecek 338 sivil, uçakla Lübnan’a gönderilmek üzere Hatay Havaalanı’na götürülecek.

DHA