Suriye’de Beşar Esad yönetimi, Türk Ordusu’nun ülkeye geçmesine destek verdiğini iddia eden PKK’nın Suriye kolu YPG’den konu hakkında izahat istedi.

Rudaw'a konuşan Haydar, Suriye'nin Türkiye'ye doğrudan değil, 'stratejik' bir cevap vereceğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'nin Suriye topraklarına müdahalesi gerçek yüzlerini ve Suriye'ye yönelik düşmanca amaçlarını ortaya koydu."

Şah Fırat operasyonunu "savaş nedeni" olarak nitelendiren Haydar, "Suriye'de iç savaş ve kriz patlak verdiğinde Türkiye, isyancılara ve teröristlere sınırlarını açarak ve onları eğitip silah sağlayarak savaşa düpedüz destek verdi. Türkiye, topraklarını Suriye'ye saldırı düzenlemek için kullandı" iddiasında bulundu.

Ali Haydar, “YPG’nin yabancı bir orduyu ülkeye almaya hakkı olmadığını” söyledi. İddiaya göre, Bakan Ali Haydar, “YPG Suriye’nin milli bir birliği olmasına rağmen, böyle bir karar veremez. Bu kararı sadece hükümet verebilir” dedi.

Ankara'yı IŞİD militanlarına destek vermekle suçlayan Haydar sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye IŞİD'e yardımdaki rolünü herkese gösterdi ve bugün görüyoruz ki IŞİD sadece Suriye değil tüm dünya için bir tehdit."

Ali Haydar, YPG’den, “zorunluluk”tan mı yoksa “isteyerek” mi Türk Ordusu’na destek verdikleri konusunda bir açıklama beklediklerini ifade etti.

Suriye yönetimi, Süleyman Şah Türbesi’nin tahliyesi için operasyon düzenleyen Ankara’yı kınayarak, Türk ordusunu “saldırganlık”la suçlamıştı.