INDEPENDENT: "IŞİD TÜRKİYE'DEKİ EYLEMLERİ ARTIRDI"

İngiliz Independent gazetesinde "Türkiye'deki mitinge, IŞİD'in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında, öğrenciler öldürüldü" başlığıyla çıkan haber, Isabel Hunter ve Şeyhmus Çakan imzasını taşıyor. Gazete, dün Suruç'ta meydana gelen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısıyla ilgili, IŞİD'in Türkiye'deki eylemlerini artırdığı vurgusunu yapıyor.



Independent'e konuşan HDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl'ün yaptığı açıklamaya göre, Suruç Devlet Hastanesi'nde ikinci saldırıyı planlayan ve üzerinde patlayıcı taşıdığı iddia edilen bir kişi de polis tarafından gözaltına alındı.



"PLANLI VE İLERİ DÜZEY BİR SALDIRI"

Gazeteye görüş bildiren düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nden Aaron Stein, daha önceki saldırıların rastgele düzenlendiğini fakat bu saldırıdaki patlamanın boyutunun çok ciddi olduğunu belirterek, "Bu çok ileri düzeyde bir saldırı" yorumunu yaptı.



"HALK, ERDOĞAN'I SUÇLUYOR"

Gazete ayrıca, akşam saatlerinde Suruç'ta polis ve protestocular arasında çıkan çatışmaya da değinerek, gençlerin hükümeti ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, IŞİD'e karşı başarısız olmakla suçladığını yazıyor. HDP'nin 7 Haziran'daki genel seçim öncesinde Diyarbakır mitinginde düzenlenen iki bombalı saldırıdan da IŞİD sempatizanlarını sorumlu tuttuğu belirtiliyor.



"SINIRI DENETLEMEK ZOR"

Haber, NATO müttefiklerinin Suriye sınırının daha sık denetlenmesini istediğini fakat Türkiye'de bulunan yaklaşık 1 milyon 800 bin Suriyeli sığınmacının denetlenmesinin zor olduğunu anlatarak, "Türkiye'nin liderleri Suriye'ye yönelik tek taraflı bir askeri harekat planlamadıklarını söylüyor. Ancak söyledikleri bir diğer şey de, ülkenin sınırlarını korumak için gereken herşeyin yapılacağı" ifadeleriye noktalanıyor.

Suruç'taki katliam

Suruç'taki katliam


TIMES: "CİHATÇILAR, SURİYE YENİLGİSİNİN İNTİKAMINI TÜRKİYE'DEN ALIYOR"

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Suruç'ta yaşanan saldırıyı ele alan bir başka gazete İngiliz Times gazetesi. Tecrübeli Orta Doğu muhabiri Tom Coghlan'ın analizlerine dayanan haberde, IŞİD'in geçtiğimiz iki yıl boyunca Türk hükümetine meydan okumaktan kaçındığı ve örgütün, Türkiye'nin sınır bölgesini silah kaçakçılığı yapmak ve asker toplamak için kullandığı ifadeleri yer aldı. Yazıda, aralarında 700 İngiliz vatandaşının da bulunduğu on binlerce kişinin, tek taraflı halifelik ilan edilen bölgeye geçtiği belirtiliyor



"BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI, IŞİD'E DESTEK VERDİ"

Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun  IŞİD'e yardım etmek ve hatta örgüte gizli askeri destek vermekle suçlandıklarını yazarken, hükümetin cihatçıları Kürtlere oranla daha küçük bir tehdit olarak gördüğünü fakat bu saldırının IŞİD tarafından yapıldığı kanıtlanırsa, örgütün hesabının değiştiğini gösterdiğini belirtiyor.



"VUR EMRİ IŞİD'İ ZORA SOKTU"

Yaptığı analizde, bir kaç hafta önce ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Türkiye'den Suriye sınırındaki güvenliği artırmasını istediğini hatırlatan muhabir Tom Coghlan, Türk hükümetinin ise, sınırı yasadışı şekilde geçenlerin vurulması talimatını verdiğini yazarak, bu durumun IŞİD'in petrol karşılığında yaptığı silah ve insan kaçakçılığnı zorlaştırdığını ekliyor.



"TURİZM SEKTÖRÜ HEDEF OLABİLİR"

Coghlan, NATO'nun havva kuvvetleri tarafından desteklenen Kürt güçlerinin, cihatçıları sınırdan biraz uzaklaştırdığını, bunun sonucunda şimdi IŞİD'in cihatçıların destek ağını ve uyuyan hücrelerini kullanarak Türkiye'de daha fazla istikrarsızlığa neden olabileceğini hatta ülkenin turizm sektörünün hedef alınabileceğini yazıyor.



MÜSLÜMANLAR MİSİLLEMEDE BULUNABİLİR UYARISI

Times'ın Orta Doğu muhabiri Tom Coghlan, son dönemde Türkiye'de IŞİD'e militan sağladığı iddia edilen bazı kişilerin gözaltına alındığını, cihatçı bazı internet sitelerine erişimin engellendiğini de belirtiyor. Yazı, IŞİD'in medya kanadını temsil ettiğini iddia eden bir sitede yayınladığı: 'Türkiye hükümeti şunu unutmamalıdır: Eğer Türkiye'ye asla zarar vermeyen ya da saldırmayan Müslümanların özgürlüklerini kısıtlamaya devam ederse, Müslümanlar misillemede bulunabilir.' uyarı mesajıyla son buluyor.

Şanlıurfa'ya polis takviyesi

Şanlıurfa'ya polis takviyesi