Ezadeen adlı Sierra Leone bandralı geminin İtalya'nın güney-doğusundaki Puglia kentine doğru sürüklendiği belirtiliyor. Bir İzlanda gemisi, BBC'ye, ekiplerin gemiye çıkması için sürdürülen çabalara yardım ettiğini doğruladı. Hafta başında mürettabatın terk ettiği başka bir gemideki bin kadar göçmen kurtarılmıştı. İzlanda sahil güvenlik gemisinden bir yetkili, dev dalgaların ve kötü hava koşullarının 60 metrelik gemiye çıkılmasını zorlaştırdığını söyledi.

65 KM AÇIKTA

Ezadeen'in şimdi İtalya kıyılarından 65 kilometre açıkta olduğu belirtiliyor. İzlanda gemisi Tyr, Avrupa Birliği'nin sınır güvenliği biriminin parçası olarak İtalyan sınırında devriye geziyor. İtalyan sahil güvenlik yetkilileri, gemideki durumu, telsizi çalıştırmayı başaran bir göçmenin haber verdiğini söyledi. İmdat çağrısını yapan göçmenin "Geminin mürettabatı yok. İtalya kıyılarına doğru gidiyoruz. Dümende kimse yok" dediği belirtiliyor.

Blue Sky M adlı ilk gemi 970 göçmen taşıyordu. İnsan kaçakçısı olduklarına inanılan mürettabatın yakalanmamak için, gemiyi otomatik pilota aldıktan sonra kaçtığı belirtiliyor. Gemi, Yunanistan kara sularını terk ettikten sonra İtalyan sahil güvenliği tarafından, İtalya'nın Gallipoli Limanı'na çekilmiş, çoğunluğunu Suriyeliler ve Kürtlerin oluşturduğu göçmenler geçici olarak çevredeki okullara yerleştirilmişti.