İngiltere'nin başkenti Londra'da 21 ülkenin katılımıyla IŞİD'e karşı stratejilerin tartışıldığı toplantının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Irak Başbakanı Haydar el Abadi ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Hammond, yabancı savaşçıların gruba katılımının önlenmesi hakkındaki soruya: "Türkiye ile çalışıyoruz. Türkiye sınırı geçerek Suriye'ye gitmek isteyenleri durdurmak konusunda harika bir iş çıkarıyor. Elbette Türkiye Başbakanı kesinlikle haklı, o sınırın doğası gereği yüzde yüz başarı sağlayamazlar, ama çok iyi iş çıkarıyorlar" dedi.

 

ABADİ "DAHA FAZLA SİLAHA İHTİYAÇ VAR"
Basın toplantısında bir açıklama yapan Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise koasliyon güçlerinin Irak'ın arkasında olduğunun ifade ederek, "Daha fazla destek istedim ve bence çağrım farkedildi" dedi. Düşen petrol fiyatlarına da dikkati çeken Abadi, "Askeri zaferimizin bütçe ve mali problemler nedeni ile geriye dönmesini görmek istemiyoruz. Düşen petrol fiyatları Irak'ın bütçesinde felaket etkisi yarattı" diye konuştu. Başbakan silahlarla ilgili ödemelerin ertelenmesi konusundaki bugünkü istediğinin de olumlu karşılandığını söyledi.

 

"ÜST DÜZEY KOMUTANLAR ÖLDÜRÜLDÜ"
Toplantıda söz alan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, koalisyon sayesinde IŞİD en üst düzey komutanlarının yüzde 50'si ve binlerce militanın öldürüldüğünü ve IŞİD'in ilerleyişinin durduğunu dile getirerek, 700 kilometre kadar alanın IŞİD'den geri alındığını söyledi. Kerry IŞİD ile mücadele konusunda kestirme yolların olmadığını da ifade ederek, "IŞİD bir Suriye ve Irak sorunu değildir, IŞİD küresel bir sorundur. Bu nedenle küresel bir karşılık gerekmektedir" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantıya dair sosyal medya hesabından "Terör örgütü DEAŞ'la Mücadele Küçük Grup Toplantısında bu mücadelede etkin somut adımların önemini vurguladık." mesajını paylaştı.