Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri Aleksander Zaharçenko, “10 gün içinde gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde seferberlik ilan ediyoruz. 100 bin kişinin silah altına alınmasını planlıyoruz. Silah altına alınacak siviller ilk bir ay temel askeri eğitimlerini aldıktan sonra üç motorize tugay oluşturulacak. Attığımız bu adım Kiev’in savaş politikasına dönüş yapmasına yanıtımız sayılıyor” dedi. Diğer taftan Ocak ayı başında Ukrayna genelinde Kiev yönetiminin başlattığı kısmi seferberlik rakamları açıklandı.

GİZLİ KONUŞLANDIRMA EMRİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgile göre seferberlik bildirimi alan 76 bin kişiden silah altına alınan asker sayısı 46 bin olarak gerçekleştiği söylendi. Böylece Donetsk ayrılıkçıları söz verdikleri gibi 100 bin kişilik silah altına almaları durumunda Kiev’den daha büyük kuvvet oluşturmuş olacak. Bu arada Rusya’daki “Asker Anaları” adlı sivil toplum organizasyonu Rusya genelinde silah altına alınan askerlerin gizli emirle Ukrayna sınırına yakın Rostov bölgesine kaydırıldıklarını basına açıkladı. Rusya geçtiğimiz nisan ayından bu yana Ukrayna’da askeri bulunmadığını söylüyor.

NYT: WASHINGTON KIEV'E SİLAH SAĞLAMAYI DÜŞÜNÜYOR

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi Beyaz Saray yetkililerinin Kiev yönetimine savunma amaçlı silahlar ve donanım sağlamayı düşündüğünü yazdı. Gazete ABD Başkanı Barack Obama’nın öldürücü silahların sevkiyatı konusunda henüz karar vermediğini ama Washington’da bu konu üzerinde düşünülmeye başlandığını belirtti.

MERKEL: ASKERİ YARDIM GÖNDERMEYİZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin Ukrayna’ya silah yardımı yapmayacağını söyledi. Günübirlik ziyaret için Macaristan’da bulunan Merkel, mevkidaşı Viktor Orban ile parlamentoda görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Ukrayna kriziyle ilgili yaptığı değerlendirmede, silahlı çözüme inanmadığını belirtti.

OBAMA: DEĞİŞİMDE ARACI OLDUK

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’da iktidar değişiminde Washington’ın rolü olduğunu kabul etti. CNN’ne konuşan Obama, “Sayın Putin, Kırım ve Ukrayna ile ilgili kararını büyük bir stratejinin sonucu olarak almadı. Doğaçlama yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçışı ve Maydan protestoları ile Ukrayna’da yönetimin değişiminde bizim aracı olmamız konusunda hazırlıksız yakalandı” dedi.