ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve ortakları için bir dönüm noktası olan yıldönümünde UUİ'nin 6 kişilik mevcut ekibinde yer alan Amerikalı, Rus ve Japon astronotlar bugüne özel bir akşam yemeği planlıyor.

İstasyonda aralıksız bir yıl kalmayı hedefleyen UUİ'nin Amerikalı kumandanı Scott Kelly ve ekip arkadaşları, yörünge laboratuvanın, Mars'a seyahat için ihtiyaç duyulan teknolojinin test edilmesi açısından önemine işaret ediyor.

ABD'li Scott Kelly ve Rus Mikhail Kornienko


UUİ'ye ilk kalıcı ekip 2 Kasım 2000 tarihinde yerleşti. O tarihten bu yana istasyona 17 ülkeyi temsilen 220 kişi gidip döndü ve üç olan oda sayısı 13'e çıktı.

UUİ NEDİR?


Uluslararası Uzay İstasyonu programı beş ortaklı bir projedir: ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı.



İnşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatıldı. Keşif 1 mekiğinin 2 Kasım 2000 tarihinde istasyona varmasından bu yana merkezde insan bulunuyor. Şu ana kadar 215 kişinin ziyaret ettiği istasyonda en fazla 6 kişi aynı anda kalabilmektedir.



İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km ila 435 km arasında değişirken, bir laboratuvar, gözlemevi olarak tasarlanan Uluslararası Uzay İstasyonu, Ay, Mars ve güneş sisteminde ve çeşitli astroid görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak hizmet etmesi planlandı. NASA’ya göre bu istasyon sayesinde afet yardımı, tarım ve aşı geliştirme gibi alanlarda ilerlemeler sağlanmıştır.



2013 yılının Mayıs ayında Avrupa Uzay Ajansı, UUİ’nin geliştirme, montaj ve diğer giderlerinin 10 yıl içinde 100 milyar Euro’yu bulacağını duyurdu. Proje şu ana kadar Avrupa’ya 8 milyar Euro’ya mal oldu.

UUİ’nin toplam uzunluğu 109 metre. Merkez modül ise 51 metre. Ağırlığı da 420 bin kilogram. İstasyonda 14 yaşanabilir modül bulunmaktadır.