Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında Türkiye-Rusya krizini değerlendirdi. Putin, 1400 gazeteci tarafından izlenen ve canlı yayınlanan basın toplantısında, "Türkiye'nin adımını düşmanca bir tavır olarak algılıyoruz" dedi.

[caption id="attachment_101090" align="aligncenter" width="670"] Reuters[/caption]

Putin, "Türkiye'nin neden uçağımızı düşürdüğünü anlamadık. Bu düşmanca bir tutum. Türkiye'nin bizimle irtibata geçmesini bekledik ancak NATO'yu kalkan olarak kullanmayı tercih ettiler" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİN DÜZELECEĞİNE DAİR BİR UMUT GÖRMÜYORUM"


Putin, "Suriye'deki varlığımızı genişlettik, hava operasyonlarımızın sayısını artırdık. Orada Rus füze savunma sistemi yoktu şimdi S-400 var. Eskiden orada Türk uçakları uçuyor ve sürekli Suriye hava sahasını ihlal ediyorlardı, hadi şimdi uçsunlar. Türkiye ile ilişkilerin düzeleceğine ilişkin bir umut görmüyorum" dedi.

"UÇAĞIMIZI NEDEN VURDUKLARINI ANLAMIYORUM"


Putin sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye için önemli konularda işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu gösterdiysek, mevcut askeri işbirliği kanalları üzerinden 'Tamam orada konuştuk, ama sınırın bu kısmı hakkında konuşmadık, fakat burada da bizim çıkarlarımız var, dikkate alan şunları rica ediyoruz, oraya ateş açmayın' demek çok mu zordu. Kimse bir şey söylemedi. Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu gösterdik. Uçağımızı vurmaya gerek var mıydı? Anlamıyorum neden? Oradan kaçacağımızı mı düşündüler?  Rusya öyle bir ülke değil.  Türk liderler ABD ve AB’ye güvenilir bir müttefik olduklarını göstermek istemiş olabilirler."

"ATATÜRK MEZARINDA TERS DÖNMÜŞTÜR"


Putin bu yılki gelişmeleri değerlendirdiği basın toplantısında "Türk yönetiminin İslamlaştırma politikası yüzünden Atatürk herhalde mezarında ters dönmüştür. Suriye'deki teröristler Türkiye'de ağırlandı, hastanelerde tedavi gördü. Mevcut Türk liderlerle bir uzlaşmaya varmamız imkânsız değilse bile çok zor" dedi.

TÜRKİYE'YE ÜSTÜ KAPALI TEHDİT


Vladimir Putin, Suriye'ye Rus hava savunma füzelerinin konuşlandırılmasının Türk uçaklarının Suriye hava sahasını ihlaline son verdiğini kaydetti.

"Suriye'deki varlığımızı genişlettik, hava operasyonlarımızın sayısını artırdık. Orada Rus füze savunma sistemi yoktu, şimdi S-400 var. Eskiden orada Türk uçakları uçuyor ve sürekli Suriye hava sahasını ihlal ediyorlardı, hadi şimdi uçsunlar." dedi.

[caption id="attachment_1011150" align="aligncenter" width="620"] Toplantıyı takip edenlerden birinin elindeki Türk bayrağı dikkat çekti.[/caption]

2001'den beri yıllık basın toplantıları düzenleyen Putin'in 2008'de medyayla buluştuğu etkinlik, 4 saat 40 dakika sürerek rekor kırmıştı. Bu sürede Putin, 106 soruya cevap vermişti. Geçen sene yapılan toplantı ise 3 saat 10 dakika sürdü. Putin, 30 Rus ve sekiz yabancı gazetecinin 53 sorusuna cevap vermişti.