ABD Başkanı Barack Obama, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine resmi olarak başladıklarını ve ilk adım olarak karşılıklı büyükelçiliklerin açılacağını duyurmuştu. Tarafların yaptığı müzakerelerin ardından Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, 20 Temmuz'da Küba’nın Washington’daki büyükelçiliğini resmen açacak.

Küba ABD'ye büyükelçi atayacak

Küba ABD'ye büyükelçi atayacak

ABD KÜBA'DA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ ÖNÜMÜZDEKİ AY AÇACAK

ABD’nin Havana Büyükelçiliği'nin ise önümüzdeki ay ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından açılması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, açılış için gelecek olan Rodriguez’in, Bakan Kerry ile açılış sonrası bakanlıkta biraraya geleceğini duyurdu. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapılacağını belirten Kirby, açılıştan önce bakanlık lobisindeki diplomatik ilişkiler yürütülen ülke bayraklarının arasına Küba bayrağının da asılacağı bilgisini verdi.



İLİŞKİLER SONUNDA NORMALLEŞİYOR

Küba ve ABD, geçen yıl Obama'nın, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasından sonra, büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı. Yarım yüzyıldan sonra ilk kez 11 Nisan'da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaparken Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı. Obama, 1 Temmuz'da da karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması kararı aldıklarını duyurmuştu.

ABD ve Küba, 1961'de kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmenin koşulları üzerinde yaklaşık altı aydır görüşmelerde bulunuyor.

ABD'den Küba'ya gemi turlarına onay

ABD'den Küba'ya gemi turlarına onay