İran ve Körfez Arap ülkeleri arasında yıllardır krize neden olan Yemen'deki son yaşanan Husi ayaklanması yeni bir boyut kazandı. Husiler'in başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi deniz yoluyla ülkeyi terk etti. Bunu "son damla" olarak niteleyen Suudi Arabistan bölge ülkelerini de arkasına alarak Yemen'e saldırdı. ABD Başkanı Obama da söz konusu harekatı desteklediklerini duyurdu. Mısır da saldırıya destek verdi. Arabistan öncülüğündeki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin oluşturduğu güç birliği Yemen'i vurmaya başladı. Ülkenin başkenti Sana başta olmak üzere birçok şehri jetlerle vuruluyor. Uluslararası haber ajansları onlarca sivilin öldüğünü yüzlercesinin de yaralandığını duyurdu. Yemen'de, Husilere ait el-Mesire televizyonundan, tüm sağlık personelinin acilen hastanelerde görevlerinin başına geçmeleri yönünde duyuru yapılıyor. İşte operasyonun detayları...  

Yemen’de Şii Husilerden oluşan Ensarullah Hareketi’nin başkent Sana’nın ardından Taiz ile liman kenti Aden’i de ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin Aden’i terkederek kayıplara karışmasının ardından Suudi Arabistan Yemen’e hava saldırısı düzenledi. Gece saatlerinde kameraların karşısına geçen Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, 4 Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını söyledi. Ülke ismi belirtmeyen Büyükelçi operasyondan önce ABD’ye danıştıklarını ancak Washington yönetiminin Yemen’e yönelik saldırıya katılmadığını söyledi. Ancak saatler sonra Beyaz Saray'dan açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama da Yemen’de Körfez İşbirliği Konseyi’nin önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği verilmesi yönünde emir verdiğini açıkladı.



“Radikal gruplarla başa çıkabilmek için Yemen hükümetini desteklemek gerekiyor” diyen el Cubeyir, kayıplara karışan Cumhurbaşkanı Hadi’yi desteklediklerini ve Husi hedeflerini vurduklarını açıkladı.

"İRAN'A İZİN VERMEYİZ"


Suudi uçaklarının Sana’yı bombaladığı belirtilirken, Büyükelçi El Cubeyir, kara operasyonun da sinyalini verdi. Cubeyir ilerleyen dakikalarda Suudi Arabistan ordusunun başka varlıklarının da harekete geçebileceğini söyledi.

Dün Husilerin Aden’de ilerleyerek havaalanını kontrol altına almalarının ardından Suudi Arabistan sınıra asker yığmıştı. Suudi Arabistan daha önce İran’ı Ensarullah Hareketi üzerinden Yemen’i kontrol altına almaya çalışmakla suçlayarak “buna izin vermeyeceğiz” açıklaması yapmıştı.

Yemen sınırına dev bir duvar ören ve Kızıl Deniz’deki donanma üssünü takviye eden Suudi Arabistan, Yemen saldırısını da BM’nin ve Arap Birliği’nin Hadi yönetimini destekleyen kararlarına dayandırdı. Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah da Arap Birliği’ni Husilere müdahale etmeye çağrırken, Devlet Başkanı Hadi’nin ülkeyi terkettiği iddialarını yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, saldırıdan hemen önce Hadi’nin Aden’deki konutundan kaçtığını doğruladı, Husilerin ilerleyişini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

Ensarullah Hareketi, Yemen’e Suudi müdahalesi başlamadan hemen önce, dış müdahale isteyen Hadi’ye tepki gösterdi. Katar televizyonu El Cezire’ye konuşan Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed el-Buheyti böyle bir hamlenin kaosa neden olacağını söyledi. Ensarullah Hareketi, Hadi’nin kendilerine karşı savaşta “Halk Komiteleri” adı altında El Kaide’nin Yemen kolu olan Ensaru’ş- Şeria’yı kullandığını iddia ediyor.



Yemen’in devrik lideri Ali Abdullah Salih’in de emrindeki güçleri, Ensarullah’la birlikte halefi Hadi’ye karşı savaştırdığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan ordusu, 2011’de Kral Halife yönetimine karşı isyanların patlak verdiği Bahreyn’e de müdahale etmişti.

ONLARCA ÖLÜ VAR

Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük  bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü.

Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi.

OPERASYONA DESTEK VEREN ÜLKELER


Öte yandan, Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi. Operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler
arasında.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.