Çipras adaya Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in davetlisi olarak geldi. Yunanistan Başbakanı'nı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis kapıda karşıladı ve ardından resmi tören düzenlendi. Çipras, saat 10.00 sıralarında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelerek baş başa bir görüşme gerçekleştirdi, ardından, heyetler arası görüşmelere geçildi. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri masaya yatırıldı.



İlk resmi yurtdışı ziyaretini adaya gerçekleştiren Çipras, Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Yunanistan ile Kıbrıs'ın sadece tarihi değil, aynı zamanda ortak gelecek açısından da birbirine bağlı olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta BM çerçevesinde ve var olan anlaşmalar temelinde iki bölgeli, iki toplumlu ve tek vatandaşlıklı federasyon çözüm çabalarını desteklediğini ifade eden Çipras, Ada'daki çözümün kalıcı ve adil olması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin bölgeye Barbaros araştırma gemisini göndermesinin çözüm çabalarını olumsuz etkilediğini iddia eden Çipras, "Kıbrıs'ta Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) alanındaki egemenlik haklarının ihlal edildiği zor bir dönemde bulunuyorum. Türkiye'nin bölgeye Barbaros'u göndermesi, uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına geliyor ve müzakereleri sabote ediyor. Türkiye, müzakerelerin sürdürülmesi için uluslararası hukuka saygılı olmalı ve tehdit etmemeli" dedi.



Gazetecilerin Atina hükümetinin münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi ve Batı Trakya'daki Türk azınlığın dini liderleri olan müftüleri kendilerinin seçmesi konusunda adım atıp atmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Çipras, yeni hükümetin bu konulardaki adımlarının dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Çipras, "İnceleme imkanı bulmadan boşa adım atacak bir hükümet değil, radikal değişiklikler içeren yeni bir hükümet var. Radikal olan, güvenlik beklentileri ve devamlılık sunandır" ifadelerini kullandı.



ÇİPRAS: “BARBAROS GEMİSİ BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ”

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Güney Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin de süreceğine işaret eden Çipras, bulunacak olan adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı. Adada karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yana olduklarını belirten Çipras, “Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor” dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.



“BÖLGEDE BULUNAN KAYNAKLAR KIBRIS CUMHURİYETİNE AİT”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında müzakerelerin başlaması arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bölgede bulunan doğal kaynakların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve çözüm bulunmasıyla Kıbrıslı Türklerin de bu zenginlikten yararlanacağını vurguladı.

"TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ KIBRIS'TAN GEÇİYOR"

Rum lider Anastasiadis de Çipras'ın ziyaretinin, Yunanistan'ın GKRY'ye ilgisini kanıtladığını belirtti. Anastasiadis, görüşmede çözümün AB kural ve değerleri kapsamında, insan haklarını güvence altına alacak bir temelde olması görüşüne bağlılığın bir kez daha teyit edildiğini söyledi. Anastasiadis, "Kesin sonuç beklentisiyle bir diyalogun başlaması için, Türkiye'nin tahriklerine karşı çabalarımızın koordinasyonu için anlaşmaya vardık. Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs'tan geçtiği ve Kıbrıs'a karşı tehdit olduğunda birlikte var olamayacakları bir kez daha onaylandı" diye konuştu.



Kıbrıs'ta enerji araştırmalarına değinen Rum lider, Kıbrıs MEB'indeki hidrokarbonun devlete ait olduğunu ve çözümden sonra bunların değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin Kıbrıs'ta yasal olarak ikamet eden vatandaşların yararına olacağını ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras daha sonra Başpiskopos II. Hrisostomos ile bir araya geldi. Çipras temasları kapsamında Rum Meclisi'ndeki siyasi partilerin liderleriyle de bir araya gelecek.



KIBRISLI TÜRKLER VE RUMLARLA DA GÖRÜŞECEK
Alexis Çipras, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de temaslarda bulunacak.