AB ekonomi ve maliye bakanları toplantısının ardından basına konuşan Schauble, "Yunanistan bu programı istiyor mu istemiyor mu seçimini yapmalı. Yunanistan ne istediğini bilmiyor görünüyor" ifadesini kullandı

Schauble, nasıl adlandırılırsa adlandırılsın herhangi bir mali programın gözetiminin üç kurum (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) tarafından yapılacağını sürekli söylediklerini belirtti.

Wolfgang Schauble, şöyle konuştu:

"Avrupalı mevkidaşlarımız kendi ülkelerinde ücretler ve emeklilik maaşlarının Yunanistan'dan daha düşük olduğunu ve bu durumu seçmenlerine izah etmek zorunda olduklarını dile getirdi. Herkes biliyor ki (Yunanistan'ın uyguladığı) program planlandığı gibi tamamlanmazsa zor bir durumla karşılaşılacak fakat bu aşamada spekülasyon yapmaya gerek yok."

Sadece Alman menfaatleri için değil Avrupa'nın menfaatleri için de çalıştığını ifade eden Schauble Avro Bölgesi'nde dayanışmanın hükümetler arasında olduğunu fakat alınan kararların meşruiyetinin ulusal meclislerde ve anayasal organlarda ortaya konulabilmesi gerektiğini vurguladı.

Çipras cevap verdi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin "Yunanlara acıdığı" yönündeki sözlerine ilişkin, "Schauble soğukkanlılığını kaybetti ve Yunanları kötüleyici bir şekilde konuştu. O, gururla hakkını arayan ve başını dik tutan bir halka acımasın. Sürekli boyun eğen halklara acısın" dedi.

Çipras partisi Syriza'nın parlamento grubu toplantısında yaptığı konuşmada, Yunanistan'a kimsenin şantaj yapamayacağını belirterek, ilk defa birilerinin kreditörlere "hayır" dediğini söyledi.

Yunanistan'ın kırmızı çizgisinin tüm Avrupa halkının kırmızı çizgisi olduğunu ifade eden Çipras, "Halk kemer sıkma politikalarının felaketinden kurtuluşu bizde görüyor. Kurtuluş, kreditörlerin istediği gibi aynı yanlışları ısrarla devam ettirmekle gelmez. Troyka'nın tehlikeli varlığıyla bir anlaşma istemiyoruz. Üç haftada bütün sorunlarımızı aşamadık fakat artık halk küçümsendiğini hissetmiyor. Kimse Yunanistan'ı sömürmeye kalkamaz " diye konuştu.

Uygulanan memorandum politikalarından kaynaklanan insani krizi önleyecek ve çalışma koşullarını düzeltecek yasa tasarılarının gelecek günlerde meclise sunulacağını bildiren Çipras, seçim öncesi vaatlerini yerine getireceğini ve geri adım atmayacağını dile getirdi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin "Yunanlara acıdığı" yönündeki sözleriyle ilgili olarak Çipras, "Schauble soğukkanlılığını kaybetti ve Yunanları kötüleyici bir şekilde konuştu. O, gururla hakkını arayan ve başını dik tutan bir halka acımasın. Sürekli boyun eğen halklara acısın" ifadesini kullandı.

Çipras ayrıca, müzakerelerin devam ettiğini ve çözümün teknokratlar tarafından değil, Avrupalı liderler tarafından verileceğini kaydetti.