Alexis Tsipras, reform paketiyle ilgili mecliste yapılan oylamada SYRIZA'lı 38 milletvekilinin 'hayır' oyu kullanmasının ardından SYRIZA-ANEL koalisyonunda bakanlıklarda değişiklik yaptı. Sol platformu temsil eden bakanlar kabine dışında bırakıldı. Enerji Bakanı Papanoyotis Lafazanis, Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis ve Savunma Bakanı Yardımcısı Kostas İsihos ve Maliye Bakanı Yardımcısı Nandia Valavani gibi isimler yeni kabineye giremezken, bazı bakanların da yerleri değiştirildi.

ORMAN YANGINI NEDENİYLE ERTELENDİ

Yeni kabinenin yemin töreni Yunanistan'daki orman yangınları nedeniyle ertelendi. Bu arada, Başbakan Çipras'ın talimatı üzerine Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un huzurunda yemin ederek göreve başlayacak yeni bakanlarla eski bakanlar arasında devir teslim törenlerinin yapılmayacağı bildirildi.

UFUKTA SEÇİM VAR

Başkent Atina'da, Çipras'ın kabinede değişiklik yapma kararı siyasi çevreler tarafından 38 itirazcı milletvekiline karşı bir cevap olarak değerlendirilirken, yeni kabinenin bir seçim hükümeti olacağı ifade edildi.

Başbakan Çipras, önceki gün gergin geçen bir oturumun ardından yapılan oylama sonunda yaptığı açıklamada, mecliste oluşan tablo nedeniyle ülkeyi uzun süre yönetemeyeceğini belirterek, erken seçim sinyalleri vermişti. İtirazcı milletvekillerinin tavırlarının ülke tarihinde bir ilk olan sol hükümetin çabalarını havada bıraktığını ifade eden Çipras, bundan sonra anlaşma tamamlanıncaya kadar muhalefetin desteğiyle azınlık hükümeti olarak ülkeyi yönetmeye mecbur olduğunu belirtmişti. İçişleri Bakanı Nikos Vuçis ise meclisteki gelişmeden sonra hükümetin eylül ya da ekimde erken seçime gidebileceğini söylemişti.

Yunan parlamentosu, kreditörlerin talep ettiği reform paketini 64 "hayır" ve 6 çekimser oya karşı 229 "evet" oyuyla kabul etmişti. SYRIZA'dan aralarında Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Maliye Bakanı Nandia Valavani, Savunma Bakanı Yardımcısı Kostas İsihos, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nikos Hundis, Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis ve eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in de bulunduğu 38 milletvekili pakete karşı çıkarak 'hayır' oyu kullanmıştı.

AA