Avustralya'da Queensland Üniversitesinden bilim insanları, "Kapalı Zamansı Eğrisinin Deneysel Simülasyonu" adlı çalışmalarında zamanda yolculuğun mümkün olduğunu gösterdiler.  Peki ya zaman yolcuğu ile ilgili meşhur paradoks ne oldu?

Geçmişe doğru zaman yolculuğunda "Büyükbaba Paradoksu" denilen bir sorun vardır. Büyükbaba Paradoksu'na göre zamanda geriye giden bir kişi kazara büyükanne ve büyükbabasının tanışmalarına mani olursa kendi doğumuna engel olur. Ancak bu şekilde doğumunu engellemiş olsaydı zamanda yolculuk yapıp geriye gidemezdi! Einstein'ın görelilik kuramına dayanan bu paradoksun çözümü ise Gödel metriği...

GÖRELİLİK KURAMI NE DİYOR?


Einstein'ın görelilik kuramı genel görelilik ve özel görelilik olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Özel görelilik, uzay ve zamanın aynı şeyin farklı yanları olduğunu (uzay-zaman) ve kendi hareketinizin başka şeylere göre ne kadar hızlı olduğuna bağlı olarak zamanın yavaşlayıp hızlanabileceğini öne sürer.

Ayrıca yer çekimi de zamanı bükebilir ve genel görelilik bir uzay-zaman yolunu takip ederek zamanda geriye yolculuk yapılabileceğini söyler (Örneğin başlangıç noktasına daha erken bir zamanda varan kapalı bir zaman eğrisi).

Çalışmanın baş yazarı doktora öğrencisi Martin Ringbauer zaman yolcuğu sorusunun şimdiye kadar ki en başarılı ama eksik iki fizik teorisinin arasında bir yerde olduğunu belirtiyor.

"Einstein'ın teorisi Dünya'yı yıldızların, galaksilerin skalasında açıklarken quantum mekaniği dünyanı moleküler düzeyde tarif ediyor."

ZAMAN YOLCULUĞU SİMÜLASYONU


Bilim insanları iki fotonun birbirleriyle etkileşime girmesini iki farklı durumda simüle ettiler. İlkinde bir foton bir solucan deliğinden geçti ve kendisinin eski hali ile etkileşime girdi. İkinci durumda foton normal uzay-zamanda yolculuk edip sonsuza dek kapalı zaman eğrisinde kısılı kalmış foton ile etkileşime girdi.
Makalenin diğer yazarı Prof. Timothy Ralph kuantum parçacıklarının özelliklerinin belirsiz olmasının zaman yoluculuğu gibi durumlarda tutarsızlıklardan kaçınılmasına olanak sağladığını söylüyor.
"Çalışmamız doğanın şimdiye kadarki teorilerimizden nasıl farklı davranabileceğine dair bir resim çiziyor."
Hern ne kadar Küçük kuantum parçacıkları ile zaman yolculuğunu simüle etmek mümkün olsa da bu daha büyük parçacıklar ve atomlar yani parçacık grupları için mümkün olmayabilir.