Ayla ÖZDEMİR- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın Kodlama dersinin ilk ve orta okullarda seçmeli, liselerde zorunlu ders olarak okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) resmen başvurduklarını açıklamasıyla Kodlama ve kodlama eğitimi tartışılmaya başlandı.



Milli Eğitim Bakanlığının Kodlama konusunda nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. En çok merak edilense bu dersin öğretmen boyutunun nasıl çözüleceği...

İngiltere’de Bilişim alanında önemli çalışmaları bulunan akademisyen Doç. Dr. Yasemin Allsop, Avrupa Birliği'nin kodlamayı, okuma ve yazma öğrenmek kadar önemli gördüğüne dikkat çekmişti.

"Bilişim Teknolojileri alanında yetişmiş bir insan gücüne sahip olma Türkiye’yi teknoloji ve kodlama müfredatını geliştirip uygulama konusunda bir çok ülkeden daha iyi konuma yerleştirir" diyen Allsop, Bilişim Öğretmenlerinin Türkiye için büyük avantaj olduğunun altını çizmişti.

5 Aralık'ta Ankara'da 'Fatih Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi' gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da, FATİH projesi kapsamında ilki düzenlenen Eğitim Teknolojileri Zirvesi´nin açılışına katıldı. Eğitim Teknoloji Zirvesi´nde, Türkiye´den ve dünyadan öğretmenler, akademisyenler ve sektör temsilcileri, son geliştirdikleri teknolojileri sergileniyor.

Zirvenin açılışında konuşan Nabi Avcı, FATİH projesinden ve EBA'dan bahsetti. Bakan Avcı, "Eğitim teknolojilerindeki yenilikleri FATİH projesiyle okullarımıza taşırken, EBA´yla da günün şartlarına cevap verecek muhtevayı öğretmen ve öğrencilerimize iyi tasarlanmış bir ortamda sunuyoruz" Dedi.

Bakan Avcı, zirvede öğleden sonra gerçekleşen 'Kodlama, kod eğitimini' oturumunu ise müsteşarlarıyla birlikte en ön sıradan ilgiyle takip etti.

Türkiye’nin bilişim teknolojileri alanında yetişmiş bir insan gücüne sahip olmasının büyük avantaj olduğunu belirten Doç. Dr. Yasemin Allsop da zirvede konuşmacıydı.

ALLSOP, KODLAMA EĞİTİMİNİN TARİHÇESİNİ ANLATTI


İngiltere'de Roehampton Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yasemin Allsop, izleyicilere kodlama eğitimi ile ilgili sunum yaparak, kodlama eğitiminin tarihçesini anlattı. İngiltere'nin bu işe çok önem verdiğini ve 1988'den beri İngiltere'de okullarda ICT'nin temel derslerden biri sayıldığını vurguladı. İngiltere'de her okulda bir ICT koordinatörü olduğunu belirten Allsop, "Bilişim öğretmenleri bu tür bir rol üstlenebilir" Dedi.
Allsop, "Bilgisayar Destekli- Algoritmik Düşünme" sunumunda, 'Kodlama'nın öğrencileri öğrenmeye motive ettiğine bir kez daha dikkat çekti. Öğrencilerin bunu erkenden deneme fırsatı bulabilmesi için Türkiye'de ilkokuldan itibaren programcılık dersinin zorunlu olması gerektiğini belirten Allsop, "liseye başladıklarında zaten ilgi alanları şekillenmeye başladığından, bu alanda yanlış ön yargılar edinmiş olabilirler" dedi. Çocukların yazdıkları kod çalışmazsa saatlerce bunu düzeltmeye çalıştıklarını belirten Allsop, çok iyi bir müfredatın oluşturulması gerektiğini de vurguladı. Bilişim Öğretmenlerinin bu alanda kullanılarak yetişmiş işgücünün ziyan edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ: KODLUYORUZ AMA NEDEN?


Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şirin Karadeniz'in "Kodluyoruz ama Neden?" sunumu da büyük beğeni topladı.

"Bilgisayarı çok iyi kullandıklarını zannettiğimiz çocuklarımızın %67'si bilgi ve bilgisayar okur yazarı değil" diyen Doç. Dr. Şirin Karadeniz, hazıra alışık ve üretim yapamayan öğrenciler yetiştiğine dikkat çekti.

Çocukların bilgisayarı kullanarak problem çözebilmeyi öğrenmelerine ihtiyaçları var diyen Karadeniz, internette kopyalamadan üretimi hedef alan ve 60.000 öğrencinin katıldığı çalışma sonucunda ülkemizin sıralamaya giremediğinin de altını çizdi. Karadeniz, "akademisyenler odalarından çıkmalı, okulları gezmeli, ders vermeli" Dedi.

Bilişimin uzmanları Kodlamanın önemini anlattı. Doç. Dr. Yasemin Allsop ve Doç. Dr. Şirin Karadeniz'i, Bakan Nabi Avcı etkinlik boyunca dikkatle dinledi.

Bir kez daha diyoruz ki teknolojide zirve Eğitim ile olur. Ülkemizi teknoloji devi yapmak için KODLAMA eğitimi şart!