Son dönemde Türkiye'de Başkanlık sistemine yönelik bir dizi tartışma yapılıyor. AKP'nin Kasım 2012'de TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu Başkanlık sistemi teklifi bir anket çalışmasına konu oldu ve okullara kadar girdi. Kastamonu'da okullarda öğrenci velilerinin 'başkanlık sistemine bakış açılarını incelemek ve değerlendirmek' üzere 18 soruluk anket dağıtıldı. Anket çalışması büyük tepki topladı.

Kastamonu Bilim Sanat Merkezi Müdürü Atasever Yiğit de anket çalışmasını tepkiler üzerine geri çektiklerini açıkladı.


 'Ülkemizde başkanlık sistemine sizce geçilmeli midir, geçilmesine destek verir misiniz?' sorularının da yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Özkan Kahveci ile öğrenciler Mehmet Uğur Kuru ve Baran Ecevit imzasını taşıyan anket çalışması Şerife Bacı Ortaokulu ile Ali Fuat Ortaokulu'nda öğrencilere dağıtıldı..

Anket çalışması, Kastamonu'da Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Özkan Kahveci ile öğrenciler Mehmet Uğur Kuru ve Baran Ecevit imzasını taşıyor. Şerife Bacı Ortaokulu ile Ali Fuat Ortaokulu'nda öğrencilere dağıtılan ankette öğrencilerden, eğitim, meslek, aile ve mevcut ülke yönetimi ile 'başkanlık' sistemine ilişkin soruların velileri tarafından eksiksiz yanıtlaması istendi.



Velilere, AKP'nin Kasım 2012'de TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlık sistemi teklifi hakkındaki görüşlerini bildirmeleri istenen ankette şu sorular yer aldı:

- Ak Parti'nin Kasım 2012'de TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlık sistemi teklifi hakkında bilgi sahibi olduysanız teklifi nasıl buldunuz?

- Sizce başkanlık sisteminin avantajları nelerdir?

- Sizce başkanlık sisteminin dezavantajları nelerdir?

- Ülkemizde başkanlık sistemine sizce geçilmeli midir? (Evet geçilmeli, denenebilir, hayır geçilmemeli seçenekli), Neden?

-Ülkemizde başkanlık sistemine geçilmesine destek verir misiniz? (Evet, hayır, diğer seçenekli)

- Sizce şu anki parlamenter sistem Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılıyor mu?

-Ülkemizin yönetim biçimini değiştirilecek olsa sizce hangi yönetim biçimine geçilmelidir? Yazınız.

"ANKET ÇALIŞMASINI GERİ ÇEKTİK"


Kastamonu Bilim Sanat Merkezi Müdürü Atasever Yiğit de anket çalışmasını tepkiler üzerine geri çektiklerini açıkladı. Yiğit, söz konusu çalışmanın bilimsel bir araştırma kapsamında, öğrencilerin talebi üzerine bir öğretmen danışmanlığında yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Adı 'başkanlık sistemi' olunca farklı yere gitti. Anketin uygulanmasına yönelik onay çıkmıştı. Niyetimiz tamamen ortaöğretim öğrencilerine yönelik TÜBİTAK çalışması. Anketin sonucunu değerlendirip ona göre bir proje yapmaktı. Çok da farklı yerlere çekileceğini düşünemedik. Öyle olunca vazgeçtik, 'Yapmayalım' dedik. Dereceye girebilecek bir projeydi çalışma alanımıza göre. Belki de bölge birincisi olacak, Türkiye finallerine kalacak, birinci olabilecek bir projeydi. Başkası yaparsa üzülürüz. Farklı bir amaçla yapmadık. Siyasi partiye yaranma amacıyla yapılmış bir şey değil, hiç alakası yok. 6 okulda uygulayacaktık. 2 okula dağıttık. Ama şimdi vazgeçtik, geri çekilmiş bir proje. Amacımız bir yere yaranmak değil. Bunu herkes konuşuyor. Üniversiteler bununla ilgili bir dünya çalışma yapmış, adam doktora tezi yapmış

ANKET ÇALIŞMASINA TÜRK EĞİTİM- SEN'DEN TEPKİ!


Türk Eğitim- Sen Kastamonu Şubesi Başkanı Nedim Afacan, anket çalışmasına tepki gösterdi. "Bu anketler okullarımızda Milli Eğitim Müdürlüğü izniyle yapılabilmektedir. İlimiz açısından tam bir facia" diyen Afacan, okulların siyasetin bir parçası haline getirilmeye çalışıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"OLAYA BULAŞANLAR HAKKINDA İDARİ VE YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI"


"Bu işlemi yapanları öncelikle şiddetle kınıyor, bu işlemin yapılması aşamasında bu olaya göz yuman tüm idarecilerimizin bu olayın sorumluları olduğunun bilinmesini istiyorum. Bu anketler okullarımızda Milli Eğitim Müdürlüğü izniyle yapılabilmektedir. Dolayısıyla bu anketin yapılabilmesi için anket yapan kuruluş veya kişilerin Milli Eğitim Müdürlüğümüze önceden dilekçe ile müracaat etmeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü Anket Komisyonu'nun bu anketleri incelemesi ve Milli Eğitim'in temel yasasına uygun olmayan anketlere izin verilmemesi gibi bir süreç yaşanması gerekirken, okullarımızda siyasi amaçlara hitap ve hizmet edebilecek soruların olduğu bir anket Milli Eğitim Müdürlüğü Anket Komisyonu'ndan geçmiş, Valilik oluru almış ve okullarımızda uygulanmıştır. Bu olaya bulaşan herkes hakkında idari ve yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz."

." DHA