İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Kulübü ve Bilgi Açık Kapı, Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği (ÇOKMED) koordinasyonunda, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nin (ÇOÇA) işbirliğinde ve İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu desteğiyle “Savaş Ortamında Çocuk Olmak” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

Savaş mağduru çocuklar hakkında toplumsal bir farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen panelde, savaşın çocuklar üzerindeki etkileri tartışıldı.


Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Savaş Ortamında Çocuk Olmak Proje Sorumlusu Feyzan Ustamehmetoğlu, “Savaş artık en belirgin haliyle içimizde. Siviller büyük zarar görüyor. Anne, babalarını ve yakınlarını kaybeden çocuklar yaşlarının çok üstünde travmatik deneyimler yaşıyorlar. Kendilerinin başlatmadığı bir savaş uğruna, paylaştıkları kültürü, yaşadıkları ülkeyi terk etmek zorunda kalıyorlar. Ve tüm bu aidiyetsizlik hissi içinde, bir oradan buraya savrulurken, aynı zamanda ülkeler tarafından istenilmedikleri yüzlerine söyleniyor. Birden fazla travmatik deneyime maruz kalıyorlar” dedi.

"ÇOCUK TRAVMASI VE ÇOCUK ŞİDDETİYLE UĞRAŞMAK BİR GÖNÜL İŞİ"


Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Tolga Dağlı da, çocuk travması ve çocuk şiddetiyle uğraşmanın bir gönül işi olduğunu ve çok önemli bir destek olduğunu vurguladı. 'Gençlerden Gençlere Yaşam Becerileri Projesi'ni tanıtan Dağlı projenin amacının üniversite öğrencilerini çocuk istismarı ve ihmali hakkında bilgilendirmek olduğunu belirtti. Türkiye'de 9 üniversitede Çocuk Koruma Merkezleri'nin kurulduğunu söyleyen Dağlı, hedeflerinin tüm üniversitelerde bu birimlerin kurulması olduğunu vurguladı.

"TEK BİLİNÇLİ YAPTIKLARI ÖLÜMDEN KAÇMAK"


İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Akdağ Göçek ise konuşmasında Suriye’de savaşa tanıklık eden çocuklar dışında Türkiye’de savaşı izleyen, duyan çocukların olduğunu ve onların da travma yaşadıklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

CNN Türk Muhabiri Göksel Göksu’nun “Ölüm Yolunda Ezidiler” belgeselinden kesitlerin de izlendiği panelde Göksu, “Savaşın mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgularken tek bilinçli yaptıkları ölümden kaçmak olduğunu” söyledi.

Ayrıca Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Ruh Sağlığı Hizmetleri Sorumlusu Cansu Alözkan konuşmacı olarak katıldığı panelde, BBC kameramanı Alper Tuğra Çakıcı'nın fotoğraf gösterisi de gerçekleşti.