CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı,  Akkuyu Nükleer A.Ş.'den istifa eden eski bölge müdürü Faruk Uzel'in, kamuoyuna yansıyan, yapıma ilişkin teknik açıklamalarını dehşet verici nitelikte diye değerlendirirken Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Aytuğ Atıcı, yaptığı yazılı açıklamada, nükleer santral inşaatında kötü mühendislik örnekleri sergilendiği ve 1 numaralı reaktörün kıyı kenar çizgisine aykırı projelendirildiğinden söz edildiğini bildirdi. Atıcı, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu sürecinin de şaibeli olduğunun bilindiğini anlatırken şöyle dedi:

"İlk ÇED raporunun reddedildiği, ikinci ÇED raporunun eksikleri ile kabul edildiği, hatta sahte imzalarla kabul edildiği iddiaları, siyasi iktidar tarafından halen açıklığa kavuşturulmamıştır. Ayrıca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, Mersin Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme (INIS) Misyon Raporunu, Enerji Bakanlığı'na ilettiği, bu raporda başta nükleer atık sorunu olmak üzere birçok soruna dikkat çekildiği fakat bu raporun halktan gizlendiği bilinmektedir. Nitekim aynı konuda verdiğim soru önergesi ve bilgi edinme hakkı çerçevesindeki sorularım Bakanlık tarafından cevaplanmayarak gizlilik halen devam ettirilmektedir. Mersin Akkuyu Nükleer Santral projesinde, bugüne kadar yaşanan çok sayıda gizlilik ve özensizlik, yapımcı firmanın istifa eden bir personel tarafından ortaya atılan yeni ve tüyler ürpertici iddiaları önemli kılmaktadır."

Atıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlamasını istediği soru önergesinde yanıtlamasını istediği soruları şöyle sıraladı:

* Mersin Akkuyu Nükleer Santrali 1 numaralı reaktörünün kıyı kenar çizgisi dikkate alınmadan planlandığı iddiaları doğru mudur? * Mersin Akkuyu Nükleer Santrali kotunun deniz seviyesinin 12 metre altında olduğu doğru mudur? * Doğru değilse santralin kotu deniz seviyesine göre nerededir? * Küresel ısınma nedeniyle denizlerde su seviyesinin yükseleceği bilindiğine göre nükleer santralin sular altında kalma olasılığı hesap edilmiş midir? * Mersin Akkuyu Nükleer Santrali yapımı konusundaki gizliliğin amacı nedir? * Nükleer santral yapımı konusunda gizliliği gerektiren hangi çıkarlar, halkın canını ve geleceğini ilgilendiren çıkarından daha değerlidir?

YOLSUZLUK VE TACİZ SUÇLAMASI

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin şirketi Akkuyu Nükleer A.Ş bünyesinde Mersin Bölge Kamu Diplomasisi ve Devlet İlişkileri Bölge Müdürü olan Faruk Uzel bir süre önce istifa etmişti. 4 yıla yakın süreden bu yana görev yapan Uzel hakkında kaynağı bilinmeyen bir e-posta ile 'yolsuzluk ve taciz' suçlamaları yapılırken, kendisi de projenin uygulanmasında önemli teknik hatalar yapıldığını iddia etmişti. (DHA)