İngilizlerin dev bankası HSBC, yeni bir "wikileaks" vari bir sızıntıyla dünya gündemine oturdu. HSBC'nin İsviçre kolu, müşterilerinin paralarını gizlemelerine ve vergi kaçırmalarına yardımcı olmakla suçlanıyor. 1988 - 2007 yılı arasında 188 ülkeden 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesabı kapsayan belgeler, 2008'de kurumdan ayrılan eski çalışan Hervé Falciani'nin Le Monde gazetesine yaptığı ihbar ile ortaya çıkarıldı. Bankanın müşterilerinin arasında, Phill Collins gibi müzisyenler, Marat Safin, Fernando Alonso, Valentino Rossi, Diego Forlan gibi sporcular, Ürdün Kralı Abdullah, Umman Sultanı Kabus gibi kraliyet mensuplarının yanı sıra, petrol ve elmas zenginleri ve yatırımcılar da bulunuyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunda yer alan sızıntı, HSBC'nin uluslararası bankacılık dosyalarının, maksimum miktarların bulunduğu banka hesaplarıyla ilgili veriler ve banka ile müşterilerin arasındaki yazışmaların Le Monde, Guardian gibi gazeteler ile konsorsiyuma üye gazetecilerin detaylı taramasıyla ortaya çıkarıldı.

188 ülkeden milyarlarca dolarlık hesabın bulunduğu bankada Türklerin de oldukça yüklü hesaplarının bulunduğu ortaya çıktı. Türkiye, en çok hesabı olan ülkeler sıralamasında 23. sırada bulunuyor. 1988 - 2007 arasında 2,711 Türk müşterinin hesabının bulunduğu bankada Türklerin toplam mevduatı 3.5 milyar dolar. Bir Türk vatandaşına ait en yüklü hesabın 263.7 milyon dolar olduğunu belirten site bu hesabın kime ait olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadı.  Dikkat çeken bir diğer konu ise AKP dönemindeki hesap artışı. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında Türklere ait 800 hesap bulunurken, bu sayı 5 sene içinde 2711'e kadar çıkıyor.



İŞTE İSMİ ORTAYA ÇIKAN TEK TÜRK

AFP'ye göre HSBC'nin hesaplarında şu ana kadar ismiyle yer alan tek Türk işadamı Selim Alguadiş. Alguadiş EKA Yönetim Kurulu Başkanılğı görevini yaparken 2009 yılında İran ve Libya'ya nükleer santral parçaları sattığı için ABD tarafından mali kara listeye alınmıştı. AFP'nin haberine göre Alguadiş hesabının varlığını doğruladı.



İngiliz Guardian gazetesi, banka müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiğini, varlıklı müşterilerine Avrupa'daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığını kaydediyor. Gazete ayrıca, bankanın bazı beyan edilmemiş "kara hesapların" yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı olduğunu, uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtığını yazıyor.