İsmail ŞAHİN

Para cezası kesmeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yatırım maliyetini bahane edip kendini savundu

Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yaptığı denetimler sonucunda, çok sayıda belediye ve Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) atıksu arıtma tesisi ile katı atık bertaraf tesisinin olmadığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın bakanlıkla ilgili 2014 yılı denetim raporunda yer alan bilgilere göre, OSB’lere herhangi bir ceza kesilmezken, veriler sağlıklı tutulmadığı için hangi belediyelere ceza kesildiği ve bunların tahsilat durumu hakkında bilgi alamadı.

138 OBS’DE TESİS BULUNMUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 2014 yılı Aralık ayı sonu itibariyle belediyelerde atıksu arıtma ve katı atık bertaraf tesislerinin durumu Sayıştay’ın raporuna şöyle yansıdı:
- Nüfusu 100 bin kişi üzerinde olan 228 belediyenin 37’sinde atıksu arıtma hizmeti, 43’ünde katı atık bertaraf tesisi bulunmuyor.
- Nüfusu 100 bin ile 50 bin kişi arasındaki 111 belediyenin 59’unda atıksu arıtma tesisi, 16’sında katı atık bertaraf tesisi yer almıyor.
- Nüfusu 50 bin ile 10 bin kişi arasında 342 belediyenin 226’sında atıksu arıtma tesisi, 5’inde katı atık bertaraf tesisi bulunmuyor.
- Veriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, nüfusu 10 binin üzerindeki toplam 681 belediyeden 322’sinde yani yaklaşık yüzde 47’sinde atıksu arıtma tesisi bulunmuyor.
- 214 OSB’lerden 138’inde yani OSB’lerin yüzde 64’ünde atıksu arıtma tesisi bulunmuyor.

PARA VE ZAMAN YOKMUŞ

Çevre Kanunu’nun 8’inci maddesinin her türlü atığın çevreye zarar verecek şekilde doğaya verilmesine veya depolanıp taşınmasını yasakladığına dikkat çeken Sayıştay denetçileri, Çevre Bakanlığı’nın atıksu arıtma ile katı atık bertaraf tesisi kurma yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan sorumlu belediye ve OSB’ler için para cezası kesip harekete geçmesini istedi.
Bakanlık Sayıştay’a verdiği cevapta, para cezasının ardından eğer ihlal giderilmemişse belediye ve OSB’lerin kapatılması gerektiğini belirterek, bunun mümkün olmadığını söyledi ve yasal değişiklik talep etti. Belediyelerin atıksularının arıtılması ve katı atık düzenli depolama alanı için 4 milyar liralık yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirten bakanlık, “Tesislerin yatırım maliyetlerinin öngörülen süreler içerisinde karşılanması mümkün değil. Bu nedenle, kanununun amacına uygun olmayan idari para cezası uygulanmasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerimizde zorluklar yaşanmaktadır” dedi.