sozcu.com.tr


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidara gelmesi halinde hayata geçireceği Merkez Türkiye Projesi'ni açıkladı. Kılıçdaroğlu, bu proje kapsamında bölgenin lojistik merkezi olacak bir mega şehir kurulacağını ve 2 milyon 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

İşte Yüzyılın Projesi tanıtım filmi

İşte Yüzyılın Projesi tanıtım filmi


YERİNDE BİR PROJE AMA...

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, projeyi Sözcü'ye değerlendirdi. Uzunoğlu projenin çok yerinde olduğunu ve gerçekleşmesi halinde Türkiye'ye ve bölgeye büyük katkı sağlayacağını açıkladı. Fakat Uzunoğlu, günümüz şartlarında projenin gerçekleştirilmesi için önce Türkiye'nin komşularıyla bozulan arasının düzeltilmesi gerektiğini savundu. Uzunoğlu "Yerinde bir proje. Fakat lojistik merkezi olabilmemiz için önce dış politikanın tamir edilmesi gerekir. Bilindiği gibi Mısır limanlarını bize kapattı. Mısır, dış ticaret açısından çok önemli bir ülke. Mısır limanları olmadan Ortadoğu'ya inemezssiniz. Keza sınır komşumuz Suriye ile de çok sorunlu bir dış polikamız var. Ortadoğu'ya şu anda bağlantı sadece İran üzerinden karayolu ile sağlanıyor. Ortadoğu'da deniz ticareti yine aramızın bozuk olduğu İsrail'in tek bir limanına sıkışmış durumda. Mısırla yaşanan diplomatik kriz ve Suriye ve Irak'ta yaşanan iç savaş Türkiye'nin dış ticaretini oldukça sıkıntıya sokuyor." dedi.

İRAN TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ AŞAĞI ÇEKTİ

Öte yandan İran'ın ABD ile yapacağı anlaşma Türkiye'nin bölgedeki önemini aşağı çekeceğini savunan Uzunoğlu, "İran'a uygulanan ambargoların kaldırılması durumunda bölgede tekrardan bir ekonomik güç haline gelecektir. Bu yüzden Türkiye bölgenin lojistik merkezi olacaksa önce komşularla ilişkiler düzeltilmelidir. Komşularla sorunların çözülmesi durumunda Türkiye gerçekten bir lojistik merkezi haline gelip bölgesel güç olabilecek kapasitede. Bunu başarabilecek filolara, deneyime ve tecrübeye sahip bir ülke" dedi.

Bilindiği üzere AKP hükümetinin 12 yıllık iktidarında Türkiye'nin bölgedeki hemen hemen bütün ülkelerle ilişkileri bozuldu. Mısır'da yaşanan askeri darbe sonrası gelişen olaylar ve İsrail ile yaşanan Mavi Marmara krizi nedeniyle her iki ülke ile diplomatik ilişkiler askıya alındı. En uzun sınıra sahip komşumuz Suriye'deki içsavaşta Türkiye'nin muhalif grupları desteklemesi nedeniyle bu ülke ile tüm ilişkiler durmuş durumda. Irak'ta IŞİD'in yarattığı kaos ortamı yüzünden TIR'ların ve kamyonlar için güzergah olmaktan çıkmış başka bir ülke.