sozcu.com.tr / EKONOMİ SERVİSİ

Merkez Bankası PPK toplantısında beklentilerin aksine faizler değişmedi. Bunun üzerine karar öncesi 2.91 seviyesinde seyreden dolar, Merkez’in açıklamasının ardından hızla 2.94’e yükseldi.

Foto: Reuters


Ancak uzmanlar, dolardaki yükselişin sürebileceğine işaret ediyor. Nitekim, bir saat sonra ABD’den gelecek büyüme rakamları Fed’in Ocak ayında faiz kararı için sinyal verecek. Uzmanlar, ABD’den güçlü büyüme verileri gelmesiyle birlikte doların 3 liraya kadar yükselebileceğine işaret ediyor.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolar/TL kurunun 2.90-2.95 bandında olduğunu belirterek, “Piyasalar Nisan ayında Merkez Bankası başkanlığı seçimleri ve Mehmet Şimşek’in bağımsızlık vurgusunun işleyip işlemeyeceğine bakacak. Merkez Bankası’nın faiz konusunda manevra alanı vardı ama yapmadı. Biz hayal kırıklığı olarak görmüyoruz. Fed’in ikinci bir aksiyonunu beklemesi doğal” dedi.

Kurdaki seviye de bunu doğruladığını söyleyen Paksoy, dolardaki bu yükselişin gecikmiş bir hareket olduğunu kaydederek, “Fed etkisiyle 2.95 seviyesini test ediyor olmalıydı. Merkez Bankası kararı sonrası test ediyoruz. ABD verileri ve Fed haberleri sonrası dolarda hareketlilik olacak. Çok güçlü veriler doları güçlendirecek. Dolar 2.95-2.9650’nin üzerini aşarsa, 3 lira ve üzerine doğru tetiklenebilir. Fed etkisiyle bu seviyeleri gördük ve geri geldik. Bugün ve devamında aynı seviyeleri görmemiz mümkün. Sadece bugün olarak düşünmeyelim. Dolarda 2.95’in üzeri aşılmazsa, aşağı yönlü harekette 2.90-2.92 bandı test edilebilir” diye konuştu.

KRİTİK 1 SAAT


Merkez Bankası’nın faiz kararını dolardaki yükselişi değerlendiren A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, “Piyasalardaki Merkez Bankası’nın faizi yükselteceği beklentisi sabah saatlerinde bir anda değişti. Piyasalara satıcılı bir hava hakim oldu bu sabah. Merkez Bankası’nın açıklamalarına baktığımızda aynı ifadeleri görüyoruz. Merkez Bankası, faiz silahını gerek sadeleşme, gerekse de iyileştirme anlamında kullanacak gibi görünmüyor. TL cinsi faizlere dokunmamayı tercih ediyor” dedi.

Merkez’in karar öncesinde sessiz olan doların agresif bir sıçrama yaptığını, borsadaki kayıpların ise yüzde 1.30 seviyesine ulaştığını anlatan Maviş, şöyle devam etti: “Yerli ve yabancı yorumlara göre, bu toplantıda faizde bir ayarlama bekleniyordu. Kimi 25, kimi 50 baz puan artırım bekliyordu. Bu hiçbir şekilde olmadı. Bu durumun yabancının bundan sonraki bakışını değiştirip değiştirmeyeceğini göreceğiz. Dolarda ise durum 1 saat sonra değişebilir. ABD’den gelecek büyüme verisi çok önemli. Gelen veri, Fed’in ocak ayında faiz artırımı konusunda ipucu verecek.”