ABD Merkez Bankası Fed'in 2015 yılı son toplantısı sona erdi. 2 gün süren toplantının ardından Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gittiğini açıkladı. Fed faizi 25 baz puan arttırdı.

Foto: Reuters - Fed faiz kararını açıkladı


2008′de yaşanan küresel kriz üzerine ABD Merkez Bankası radikal bir kararla faizleri rekor seviyede aşağı çekmiş ve parasal genişleme programını devreye sokarak piyasaya nakit akışını başlamıştı.

Fed, 2008 yılı Aralık ayında başladığı aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımıyla sağladığı parasal genişleme programını 2014 yılı Ekim ayında sona erdirmişti. Fed'in 2015 15 - 16 Aralık tarihlerindeki yılının son toplantısı sonucu ABD faizlerini 25 baz puan arttırdığını açıkladı. Kararın oy birliği ile alınmadığı açıklandı. Fed, Haziran 2006'dan bu yana ilk kez faiz artışına gitti. 2016 ortalama faiz beklentisi %1.4'te sabit kaldı.

JANET YELLEN: "KADEMELİ ARTIŞ DEVAM EDECEK"


ABD ekonomisinin çok iyi bir performans gösterdiğini belirten Yellen, faiz artışının ekonomik toparlamayı güçlendirmeye devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Ekonomik toparlanmanın uzun bir yol kat ettiğini, ancak hala tamamlanmadığını aktaran Yellen, “Biz bu tarihte (faiz artışı) hareket etmek istedik. Çünkü işgücü piyasasının iyileştiğini ve enflasyonun FED’in yüzde 2’lik hedefine ulaşacağına ikna (tatmin) olduk.” dedi.

Yellen, faiz artışının kısmen ‘bir savunma’ olduğunu, faizlerin 0’a yakın tutmaya devam etmeleri halinde ise FED’in elinde ekonomik durgunlukla (resesyonla) mücadele etme aracının olmayacağını söyledi. Yellen, "Biz, sıfıra yakın olan faiz oranının negatif şoklara karşı cevap vermek için daha az faaliyet alanı bırakmasından endişe ettik." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki düşüşün geçici etkenlerden kaynaklandığı görüşünü tekrarlayan Yellen, enflasyonun yüzde 2'lik hedeften uzaklaşmanın sebeplerinden birinin petrol fiyatlarında yaşanan düşüş olduğunu ifade etti. FED Başkanı, zamanla bu etkilerin geçmesini beklediklerini ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Ekonomiyi yakından takip etmeye devam edeceklerini belirten Yellen, bir sonraki artış için hem enflasyon hem de işgücü piyası verilerini değerlendireceklerini belirtti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ


FED Başkanı Janet Yellen, alınan faiz kararının gelişmekte olan ülke (EM) ekonomilerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya ise “Gelişmekte olan ülke (EM) ve yabancı piyasaları yakından takip ediyoruz. ABD ekonomisinin performansının bu ülkeleri ilgilendirdiğini biliyoruz. Bu konuda dikkatli olmaya çalışıyoruz” cevabını verdi. Bu konuda ellerinden geldiğince açık olmaya çalıştıklarını kaydeden Yellen, alınan kararın EM ülkeleri için sürpriz olmadığını söyledi.

Güçlü ABD ekonomisinin EM ülkeleri için pozitif bir gelişme olduğunu, ancak sermayenin ülkelerden çıkmasının ise negatif bir etki olduğu değerlendirmesinde bulundu. Yellen, faiz artışı ile ilgili politikalarında ‘iyi iletişim politikası’ uyguladıklarını savundu.

DOLARDA SON DURUM

ABD merkez bankası Fed'in 10 yıl sonra faiz artışına gitmesinin ardından 2.95 seviyelerinde olan dolar/TL 2.9640'a kadar yükseldi. Ancak daha sonra tekrar 2.93 seviyelerine geri indi.

BELİRSİZLİK HAVASI KALKACAK

Saxo Kapital Stateji UzmanI Cüneyt Paksoy, piyasların beklediği ölçüde bir kararın çıktığını belirterek "Fed'in 2016 yılı için izleyeceği politika da önemli. Bu yüzden Yellen'in vereceği mesajlara da odaklanmak gerekiyor. Piyasalar sadece faiz artışını değil, aynı zamanda kademeli bir süreci de fiyatların içine alıyor. Hemen akabinde Fed'in de yol haritasınıyla  piyasalarda oluşan belirsizlik havası ortadan kalkacağından daha rahat ve herkesin reformlarına konsantre olabileceği bir ortam olacak." dedi.

Paksoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Fed sonrası dolar kuru 3 liranın üzerine çıkmazsa ilerleyen zamanlarda 2.95 -2.92 bandını, hatta hükümetin ve Merkez Bankası'nın atacağı adımlarla 2.85 seviyesini bile test edebilir. Her geri çekilme bir alım fırsatı ama 2016 dolar yönü yukarı yönlü olması muhtemel. Dolar kurunun 2016 ilk 3 ay için 2.85 - 3.16 arası seviyelerde seyretmesi bekleniyor. Tabi doların seyri için Fed kararları kadar Çin devalüasyonu, düşük emtia fiyatları, jeopolitik olaylar, içteki sorunlar ve gösterge tahvili gibi etmenler de önemli. Zira gösterge tahvilinin 11-12 bandını aşması krizin habercisi olabilir"