Merzifon’daki maden sahasının Soma Holding’e geçmesi nedeniyle Soma faciasından 12 gün önce Alp Gürkan’ın oğlu Can Gürkan’ın katılımıyla kurban kesilmişti.

Bora ERDİN

301 madencinin şehit olduğu faciadan sorumlu olan Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın Merzifon’da açtığı yeni madende çalışan işçilerin sigorta primlerini yatırmadığı ortaya çıktı

Soma’da 2014 Mayısı’nda 301 madencinin şehit olduğu faciadan sorumlu olan Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ın yeni bir oyunu ortaya çıktı. Faciadan sonra boş durmayan Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding, kömür çıkarmaya devam ediyor. Bu kez holding Amasya’da çalışmalarını sürdürüyor. Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde aldığı yeni kömür maden sahasında geçtiğimiz mayıs ayında kömür çıkarmaya başlayan Alp Gürkan’ın madende çalışanların sigortalarını yatırmadığı ortaya çıktı.
Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na 1 milyar 127 bin 957 lira 31 kuruş sigorta prim borcu birikti. Aynı listede Soma Kömür İşletmeleri AŞ’de 17 milyon 541 bin 168 lira borç ile listede yer aldı.



YİNE KÖMÜR ÇIKARIYOR

Alp Gürkan, 1989 yılında kurup 2006’da kapattığı Gürmin Madencilik isimli şirketin unvanını Gürmin Enerji ve Madencilik olarak revize ettirdi. Soma Holding iştiraki şirket Amasya’nın Merzifon ve Suluova ilçeleri sınırında bulunan Yeni Çeltek A.Ş.’ye ait iki adet maden ruhsatıyla ilgili olarak Nisan 2013’te 35 yıllık rödovans sözleşmesi imzaladı. Anlaşma uyarınca Yeni Çeltek’teki madenin işletmesi, 1 Mayıs 2013 itibarıyla Soma Holding’in bir iştiraki olan Gürmin Enerji ve Madencilik AŞ’ye geçti. Şirket 2015 Mayısı’ndan bu yana bölgede kömür çıkarıyor.
301 madencinin şehit olduğu Soma davasında geçtiğimiz gün ara karar çıktı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın sorumlularının yargılandığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen ara karar talimatlarının ulaşmasıyla, Soma Cumhuriyet Savcılığı, hem şirketin patronu Alp Gürkan hakkında inceleme başlattı, hem de maden ocağına gidip daimi nezaretçi defterlerinin kayıtlarına el koydu.
Soma Holding’in patronu Alp Gürkan, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez” yönünde açıklama yapmıştı.

Adet haline getirmiş


Soma Holding’e bağlı şirketler sigorta primi ödememeyi adet haline getirdi. Gürmin Enerji ve Madencilik A.Ş’nin 127 bin 957 lira 31 kuruş, Gürmin Makina Sanayi’nin 310 bin 22 lira 48 kuruş, Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin 17 milyon 541 bin 168 lira SGK’ya sigorta prim borcu bulunuyor.