Saime BAŞÇI

Komşu’dan daha fazla çalışan Türklerin geliri ise 8 bin Euro. Üstelik, bizde asgari ücret 300 iken, onlarda 684 Euro’yu buluyor

Toplam 242 milyar Euro milli gelir ve 421 milyar Euro’luk borcu ile Yunanistan’ın kaderini pazar günkü referandum belirleyecek. 619 milyar Euro milli gelire sahip Türkiye ise 137.8 milyar Euro’luk özel sektör borcu ve durma noktasına gelen sanayi üretimi ile koalisyon seçenekleri ve yeni bir seçim tartışmasının içine girdi.

24 bin Euro kişi başı gelir ile AB’den kopma noktasına gelen komşuya karşılık Türkler 8 bin Euro kişi başı gelir ile bir yılı geçirmeye çalışıyor. Asgari ücretin 300 Euro ‘ya denk geldiği Türkiye, bazı temel ekonomik göstergelerde iflasın eşiğindeki Yunanistan’dan bile gerilerde kalmış durumda.

Bugüne kadar 7 temerrüde düşen Yunanistan’da AB ile sürdürülen borç görüşmeleri referandumun sonucuna göre şekillenecek. 11 milyon nüfuslu Yunanistan, 1981 yılında girdiği AB içinde ‘birliğin en fakir ülkesi’ olarak nitelendirilirken 1985 yılı itibarıyla AB’nin para musluklarını açması ile gelir seviyesini yukarılara taşıyarak bugün 24 bin Euro kişi başı gelir ve 748 Euro ortalama ücrete ulaştı. 77 milyon nüfuslu Türkiye’de ise 26 milyona ulaşan çalışanın 5 milyonu asgari ücret alıyor. Türkiye’de 300 Euro olarak hesaplanan asgari ücret, Yunanistan’da ise 684 Euro. Çalışma saatlerine bakıldığında ise Türkiye’de işçiler AB ortalamasından haftada 6.4 saat fazla çalışıyor. Türkiye’de haftalık 45 saat olan çalışma süresi ise Yunanistan’da 38 saat.

İŞSİZLİK YÜZDE 25.6

İşsizlik rakamlarına bakıldığında ise Türkiye’deki hızlı iş gücü kaybı ile birlikte Mart 2015’te yüzde 10.6’lık bir işsizlik oranı ortaya çıktı. Yunanistan’da bu oran yüzde 25.6. Yunanistan’ın yüksek kamu borcuna karşılık yaklaşık 100 milyar Euro’luk özel sektör borcu bulunuyor. Türkiye’de ise bu rakam 137.8 milyar Euro’yu buluyor.

AB bu kez engel olamadı


2008 krizi sonrasında altüst olan Yunan ekonomisine, AB’den gelen parasal destek, kemer sıkmayı da beraberinde getirdi. 2011 yılında da Papendreu hükümetinin bu durumu referanduma götürmek istemesi AB içinde büyük tepki oluşturdu. Kemer sıkmaya hayır diyen çoğunluğun oyuyla iktidara gelen Çipras, tüm tepkilere rağmen referandum ilan etti. Son anketler “AB’ye evet” olarak görününce, Çipras ve kurmaylarının halktan pazarlıklarda elini güçlendirmek için “Hayır” oyunu istemesine yolaçtı..