Eurogroup'un mali yardım süresini uzatmayı reddetmesi üzerine salı günü IMF'ye 1.6 milyar euro ödemesi gereken Yunanistan'da kriz yarattı. Paniğe kapılan halk, paralarını çekmek üzere bankalara koştu. Bunun üzerine Mali İstikrar Konseyi, Atina Borsası’nın ve bankaların açılmaması kararını aldı. Bankaların 5 Temmuz referandumuna kadar kapalı kalması bekleniyor.

Öt yandan, Yunanistan'da ATM'lerde nakitin tükendiği, benzin istasyonlarındaysa benzinin kalmadığı yönünde iddialar var. Hesap sahipleri her bir banka için günlük 60 Euro'luk nakit çekme limiti getirilmesi bekleniyor. Aynı şekilde ülke içi ya da ülke dışına hesap hareketlerine de sınırlama getirilecek.

IMF'DEN AÇIKLAMA GELDİ

IMF'den Yunanistan'la ilgili yeni bir değerlendirme geldi. IMF Başkanı Christine Lagarde, para fonunun borç krizinden çıkış yolu bulmak için Yunanistan ile görüşmeye hala açık olduğunu söyledi. Yunanistan'da ekonomik istikrar ve büyüme için dengeli bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirten Lagarde, kreditörler ile yapılan görüşmelerin başarısız olmasını ise hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.

Lagarde, "Önümüzdeki günler kritik öneme sahip. Eurogroup ve Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'nde birliği korumak için attığı adımları takdir ediyorum. IMF de Yunanistan konusunda gelişmeleri izlemeye devam edecek. Her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Yunanistan'ın reformları hayata geçirmesi gerekiyor. IMF olarak bu yaklaşımımızı Yunanlı yetkililer ve Avrupa tarafıyla görüşmeye açığız " dedi.