Foto: DHA


Sayime BAŞÇI

Hatay sınırında ‘ihlal’ gerekçesi ile düşürülen Rus uçağının ardından, Rusya tarafından yapılan sert açıklamalar, iş dünyasında da tedirginlik yarattı. Yaklaşık 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlarken, iş dünyasından diplomatik "çözüm bulun" mesajları geldi.

Bugün gerçekleşmesi planlanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretini iptal ederken, Rus vatandaşlarına "Türkiye’deki terör riski Mısır’dan az değil. Türkiye’ye gitmeyin" uyarısı ile turizm sektöründe tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.

TURLAR İPTAL EDİLDİ

Geçen yıl 4.5 milyon Rus turisti ağırlayan Türkiye, bu yıl Rusya’daki ekonomik kriz nedeni ile Rus turist sayısındaki yüzde 25’lik düşüşün ardından 5 milyar dolarlık mali kayba uğramıştı. Rus Bakan Lavrov’un açıklamalarının ardından ise Rus tur operatörlerinden ard arda iptal duyuruları gelmeye başladı. Rus haber ajansları, ülkenin önde gelen turizm firmalarından Natalie Tours, Brisco ve Rostourism’in Türkiye   turlarını iptal ettiğini duyurdu. Olayın ardından Rus parlamentosundan ise Türkiye ile Rusya arasındaki sivil havacılık trafiğini kapatma teklifi geldi.

“SAKİN OLMAK GEREKİR”


Konuyla ilgili görüştüğümüz, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yaşanan krizin siyasi ve askeri kesimler tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Ulusoy, Lavrov’un Türkiye’ye gitmeyin uyarısını “Keşke teknik detaylar açıklığa kavuştuktan sonra beyanat verilseydi” diye yorumlarken, “Sakin olmak gerekir, gerekirse Rusya’ya gideriz, sorunu çözmeye çalışırız” açıklamasını yaptı.

ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy ise iki ülke arasındaki durumun iki hafta içinde netleşeceğine işaret ederek, “Bir iki hafta bekleyip görmek gerekiyor. Şu anda zaten en üst düzeyde konu ile ilgileniliyor. Rusya ile zaten turizmin en düşük olduğu aylardayız. Sezona daha vakit var. 2 hafta içinde durum netleşmiş olacak” diye konuştu.