YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr

Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan gerginlik ekonomik ambargoya dönüştü. Rusya, Türkiye ile ticaret ve yatırım ilişkilerinde ciddi kısıtlamaya gitti. İlk olarak da özellikle narenciyede Türkiye’nin bir numaralı pazarı olan ülke, yaş meyve sebze alımını durdurdu. Bununla birlikte sadece dört ürünü Türkiye’den almaktan vazgeçmedi. 

Foto: Depophotos


Müteahhitlik ve narenciye ihracatında Türkiye’nin bir numaralı pazarı olan Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik ambargosu sürüyor. Bugün Rusya’da bir spor stadı yapımında iş alan Türk firmasının projesi iptal edildi.

Rusya’nın uyguladığı ekonomik ambargonun ilk sırasında ise Türkiye’den ithal ettiği yaş meyve ve sebze bulunuyor. Bununla birlikte Rusya, Türkiye’den limon, fındık, kırmızı et ve balık alımından vazgeçmedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, Rusya’nın bu dört üründen vazgeçmemesini şöyle değerlendirdi: “Rusya yaş meyve ve sebzede en iyi fiyat ve kaliteyi Türkiye’den temin ediyor. Ayrıca bu kış şartlarında bu kalite ve fiyattan başka bir ülkeden temin etmeleri mümkün değil. Avrupa Birliği’ne uyguladığı ambargo nedeniyle İspanya’dan da alamazlar. Ayrıca bu durum enflasyonu artırıcı bir unsur olabilir. Ben bu konuda çok olumsuz değilim.”

Diğer yandan Rusya, yaş meyve ve sebze ihracatında Türkiye’nin ilk pazarı arasında yer alıyor. Özellikle narenciye ihracatının neredeyse yüzde 70’i Rusya’ya yapılıyor. Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde 741 milyon 878 bin dolar Rusya’ya ihracat yapıldı. 2014 yılında ise bu rakam 786 milyon 242 bin dolardı.

Ocak-Kasım döneminde toplam yaş meyve ve sebze ihracatı ise 1 milyar 777 milyon 396 bin olurken, bu rakam 2014’te 2 milyar 54 milyon 45 bin olarak gerçekleşmişti.