Rusya, Türkiye’ye yönelik uygulamaya koyduğu ek yaptırımlar paketi çerçevesinde Türkiye bağlantılı 19 turizm şirketinin tüzel kişi statüsünü iptal etti. Rusya hükümeti kararına tepki gösteren Rusya Turizmciler Birliği Sözcüsü İrina Türina, “Parantez içerisinde söylüyorum. Halkımıza bundan daha iyi yeni yıl hediyesi yapılamazdı” dedi.

[caption id="attachment_1024838" align="alignnone" width="670"] Foto: Reuters[/caption]

Rusya’da hükümetin Türkiye ile bağlantılı turizm şirketleriyle ilgili aldığı karar Moskova’da şok etkisi yarattı. Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Rusya Federal Turizm Ajansı “Rosturizm” bir çırpıda aralarında en büyük turizm şirketleri Pegas, Aneş ve Coral’ın da bulunduğu 19 firmanın tüzel kişi statüsünü iptal ederek Rusya’da faaliyet yürütmekten men etti.

Basına yapılan açıklamada söz konusu kararın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce imzaladığı “Türkiye hukuk sistemine bağlı ve ayrıca Türk vatandaşları tarafından kontrol edilen şirketlerin Rusya’daki faaliyetlerinin yasaklanması” kararnamesine bağlı olarak alındığı vurgulandı.

Böylece Rusya yönetiminin turizm alanında uygulamaya koyduğu kısıtlamalar Renaissance Management Property, Attida Travel, Pegas Turs, Pegas Kazan, Pegas Ufa, Pegas Yekaterinburg, Pegas Retail, Pegas Habarovsk, Pegas Surgut, Anex Region, Anex Tur Moskova, Bentur, Pegas Turistik, Sunmar Tur, Coral Travel şirketlerini kapsamına almış oldu.

KARARA İLK TEPKİ YİNE RUSYA’DAN


Rusya yönetiminin Türkiye bağlantılı, ancak Rusya’da faaliyet gösteren 19 turizm şirketine karşı takındığı tavır ilk önce yine Rusya’daki turizm çevrelerinin sert tepkisine yol açtı.

Rusya Turizmciler Birliği Sözcüsü İrina Türine, İnterfaks ajansına açıklama yaparak, “Yeni yıl öncesinde alınan bu karara olabilecek en kötü zamanlamanın seçildiğini gösterdi. Tüm işyerlerinin 10 günlük tatile girmelerine bir gün kala böyle bir kararın alınmış olması paratez içerisinde “Halkımıza olabilecek en iyi hediye” anlamına geliyor. Rusya çapında tüm turizm sektöründe şu anda panik havası esiyor. Çünkü adı geçen firmalar sadece Türkiye istikametinde değil, diğer yabancı ülkeler ve Rusya içinde de tur satıyordu. Şimdi tüm tur operatörleri telefonlara sarılmış “Şimdi ne olacak” sorusuyla bizi bombardımana tutuyor” dedi.

Moskova ile Ankara arasında devam eden uçak krizi dün akşam Rusya turizm sektöründe bomba misali patlaması üzerine Rusya yönetiminin aldığı karardan etkilenen en büyük şirketlerden Coral kamuya açıklama yapmak zorunda kaldı.

İnterfaks ajansı aracılıyla müşterilerine seslenen şirket “Coral Travel ile Sunmar Tour turizm alanında partner şirket ve müşterilerine anlaşmalarla belirlenen sorumluluklarını yerine getirmeye devam edecektir. 1 Ocak tarihine kadar yapılan tüm anlaşmaların arkasındayız. Müşterilerimizi mağdur etmemek için ayrıca Rusya yönetimiyle haksız yasağın kaldırılması için temaslarımız da devam etmektedir” denildi.