Bora ERDİN

Twitter’da tanıtım yapacak aday 10  bin lira harcayacak.
Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesi milletvekili aday adayları seçmene kendini tanıtmak için sosyal medyaya yöneldi. Sosyal medya danışmanlığı yapan şirketler aylık 10 bin liraya yakın ücret alıyor. Seçmene kısa mesaj atmak veya mail göndermek ise 20 bin liradan başlıyor. Facebook’ta bir takipçi 25 kuruş iken Twitter’daki takipçi fiyatı 50 kuruşa çıkıyor.

CEP DAHA PAHALIYA GELİYOR 

CRM Medya, Sosyal Medya Uzmanı Ata Demir, “Tahmini olarak bir adayın dört ay boyunca aylık Twitter masrafı 8 bin ila 10 bin lira arasında değişir. Twitter’da 1 milyon kişiye ulaşmak için takip başına maliyet 50 kuruşu buluyor.
Facebook’ta takipçi başı maliyet 25 kuruş oluyor” dedi.  İletişim listesi pazarlayan şirketler ise İstanbul 1’inci Bölge adayları için 100 bin kişilik aktif elektronik postayı (e-mail) 20 bin liraya  satıyor.
Seçmene cep telefonu ile ulaşmanın maliyeti ise çok daha yüksek. Kısa mesaj (SMS) ile seçmene ulaşmak isteyen aday adayları seçime kadar 30 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda. Sosyal Kontak şirketinin sahibi Ege Yılmaz, “Şu an 20 kişilik ekiple otuza yakın adaya adayına sosyal medya desteği veriyoruz. Facebook ve Twitter hesaplarının yönetilmesi dışında seçmene kısa mesaj ve maille de ulaşıyoruz.  Ücret ise talep edilen hizmete göre değişiyor. Türkiye geneline mesaj atmanın 4 aylık maliyeti 20 ila 30 bin lirayı bulur” dedi. Vekil adaylarının 1 aylık sosyal medya tanıtım kampanyası yaklaşık 100 bin liraya mal oluyor. Sosyal medya sitesi Twit­ter’ın yak­la­şık 750 mil­yon ka­yıt­lı kul­la­nı­cı sa­yı­sı­na sa­hip ol­sa da, sa­de­ce 250 mil­yon ger­çek kul­la­nı­cı­sı bulunuyor.

Keseyi açmadan olmuyor

ADAY­LA­RIN Twit­te­r’­da trend to­pic (gün­dem) ol­mak is­te­me­le­ri du­ru­mun­da bir de­fa­ya mah­sus 20 bin li­ra öde­me­si ge­re­ki­yor. An­cak bu­nu doğ­ru­dan Twit­te­r’­ın Tür­ki­ye­’de­ki ope­ras­yon ajan­sı ile yap­ma­nın ma­li­ye­ti ise mi­ni­mum 10 bin do­lar. Rek­lam amaç­lı ‘t­ren­ding to­pi­c’ trend ko­nu­su ol­mak ise mi­ni­mum 15 bin do­la­ra mal olu­yor.