3 Şubat 2015’te bankanın İstanbul’daki genel merkezi dahil birçok merkezine polis baskını yapılmış, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla harekete geçen TMSF bankanın hisselerinin yüzde 63’ünü devralmıştı.

BDDK'DAN AÇIKLAMA

BDDK'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 29/05/2015 tarih ve 6318 sayılı Kararı ile;

5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun

71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir."



BDDK’nın daha önceki açıklamasında Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında ‘kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması’ şartını ihlal ettiği ifade edilmişti.

TMSF GÖREVLİLERİ BANK ASYA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE GELDİ

BDDK, 4 Şubat 2015 tarihinde yönetimine el koyduğu Bank Asya'yı TMSF'ye devretmesinin ardından, gece saatlerinde TMSF görevlileri bankanın Ümraniye'deki Genel Müdürlük binasına geldi.



Yaklaşık 25 TMSF görevlisi, biri sivil, diğeri de resmi plakalı iki minibüsle saat 23.45 sıralarında Bank Asya Genel Müdürlüğü'ne geldi. Görevliler, girişte kurum kimliklerini gösterdikten sonra, devir işlemlerini yapmak üzere binaya girdi.

İki minibüsle gelen yetkililer, bankanın genel müdürlük binasında çalışma yaptı. Çalışmalarını bitiren yetkililer bankadan gruplar halinde taksiyle ayrıldı.

Çıkışta herhangi bir açıklama yapılmadı.